Újabb támadás, egy osztrák katonára rontott a késelő

2018.03.12. 04:05

Az iráni nagykövet bécsi rezidenciájánál szolgáló osztrák katona agyonlőtte 26 éves támadóját - közölte Harald Sörös, a helyi rendőrség szóvivője.

Sajtó hírek szerint a késelő egyiptomi származású volt. A férfi minden előzetes figyelmeztetés nélkül rontott neki a katonának, aki először paprikaspray-vel próbálkozott elhárítani a támadást, majd négyszer rálőtt.

Katonák és rendőrök az iráni nagykövet bécsi rezidenciájánál, ahol egy 26 éves osztrák állampolgár késsel támadt az épület előtt őrszolgálatban levő osztrák katonák egyikére 2018. március 12-én.Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

A késelő a helyszínen meghalt, a rendőrség lezárta a környéket. A katonát sokkos állapotban kórházba szállították. A felkarján sérült meg.  Michael Bauer, az osztrák védelmi tárca szóvivője az incidensről elmondta: 

A dolgok jelenlegi állása szerint a katona mindenben helyesen cselekedett - hangsúlyozta Bauer. 

A Kronen Zeitung információi szerint terrorista akció volt a támadás, de a vallási és pszichológiai motiváció sem zárható még ki.

A terrorista akció sem kizárható, de egyelőre nem is erősíthető meg - nyilatkozta a rendőrségi szóvivő korábban. A Cobra akciócsoport jelenleg is házkutatást tart a támadó lakhelyén.

A késelő megsebesítette a felkarján a katonát, aki agyonlőtte a támadót.Forrás: (MTI/EPA/Christian Bruna)

A minisztériumi illetékes szerint a külföldi diplomáciai létesítmények védelmére általában egy hivatásos katonát helyeznek őrszolgálatba az épület elé, egy másikat pedig az épületen belülre. Ahol ez nem lehetséges, ott a második katona a legközelebbi rendőrőrsről látja el feladatát.

Délután a rendőrség Twitter-oldallán összegezte, hogy mit lehet eddig biztosan tudni a támadásról. A közlemény szerint a katona a felkarján sérült meg. A reakciója és a felszerelése, többek között a mellénye óvta meg attól, hogy komolyabb sérülései legyenek. A kést a helyszínen megtalálták.

A vádlott egy 26 éves osztrák állampolgár, aki Bécsben született. Egyelőre még nem lehet biztosan tudni, hogy miért támadt a katonára, ez a vizsgálat még folyamatban van. A házkutatás során több adathordozót is lefoglaltak, ezeknek a kielemzése még napokig eltarthat.