Újabb támadás, egy osztrák katonára rontott a késelő

késelés bécsben az iráni nagykövetség előtt
Katonák és rendőrök az iráni nagykövet bécsi rezidenciájánál, ahol egy 26 éves osztrák állampolgár késsel támadt az épület előtt őrszolgálatban levő osztrák katonák egyikére 2018. március 12-én.
Vágólapra másolva!
Az iráni nagykövet bécsi rezidenciájánál szolgáló osztrák katona agyonlőtte 26 éves támadóját - közölte Harald Sörös, a helyi rendőrség szóvivője.
Vágólapra másolva!

Sajtó hírek szerint a késelő egyiptomi származású volt. A férfi minden előzetes figyelmeztetés nélkül rontott neki a katonának, aki először paprikaspray-vel próbálkozott elhárítani a támadást, majd

négyszer rálőtt.

Katonák és rendőrök az iráni nagykövet bécsi rezidenciájánál, ahol egy 26 éves osztrák állampolgár késsel támadt az épület előtt őrszolgálatban levő osztrák katonák egyikére 2018. március 12-én. Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

A késelő a helyszínen meghalt, a rendőrség lezárta a környéket. A katonát sokkos állapotban kórházba szállították.

A felkarján sérült meg. Michael Bauer, az osztrák védelmi tárca szóvivője az incidensről elmondta:

- hangsúlyozta Bauer.

A Kronen Zeitung információi szerint terrorista akció volt a támadás, de a vallási és pszichológiai motiváció sem zárható még ki.

A terrorista akció sem kizárható, de egyelőre nem is erősíthető meg - nyilatkozta a rendőrségi szóvivő korábban. A Cobra akciócsoport jelenleg is házkutatást tart a támadó lakhelyén.

A késelő megsebesítette a felkarján a katonát, aki agyonlőtte a támadót. Forrás: (MTI/EPA/Christian Bruna)

A minisztériumi illetékes szerint a külföldi diplomáciai létesítmények védelmére általában egy hivatásos katonát helyeznek őrszolgálatba az épület elé, egy másikat pedig az épületen belülre.

Ahol ez nem lehetséges, ott a második katona a legközelebbi rendőrőrsről látja el feladatát.

Délután a rendőrség Twitter-oldallán összegezte, hogy mit lehet eddig biztosan tudni a támadásról. A közlemény szerint a katona a felkarján sérült meg. A reakciója és a felszerelése, többek között a mellénye óvta meg attól, hogy komolyabb sérülései legyenek. A kést a helyszínen megtalálták.

A vádlott egy 26 éves osztrák állampolgár, aki Bécsben született. Egyelőre még nem lehet biztosan tudni, hogy miért támadt a katonára, ez a vizsgálat még folyamatban van. A házkutatás során több adathordozót is lefoglaltak, ezeknek a kielemzése még napokig eltarthat.