Európa Nagy-Britannia mellé állt a Szkripal-ügyben

Szijjártó Péter; JOHNSON, Boris
Boris Johnson, távozó brit külügyminiszter.
Vágólapra másolva!
Mind az Európai Unió, mind Németország és Ukajna is Nagy-Britannia mellett áll Szergej Szkripal volt kém megmérgezésének ügyében. Oroszország továbbra is tagadja, hogy közük lett volna a merénylethez.
Vágólapra másolva!

Frissítés: A Scotland Yard szerint hetekig eltarthat a nyomozás.

Boris Johnson megerősítette:

a brit kormány kedd éjfélig várja Moszkva magyarázatát arra, hogy miként használhatták az elkövetők a Wiltshire megyei kisvárosban a Novicsok idegméreg-hatóanyagot.

Theresa May brit miniszterelnök előző este, a londoni alsóház képviselőit tájékoztatva jelentette be, hogy a brit szakértői vizsgálat megállapítása szerint ezt az orosz fejlesztésű idegmérget használták Szkripal és lánya megmérgezéséhez.

Boris Johnson Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A keddi brit sajtóban megjelent lehetséges forgatókönyv-változatok szerint a válaszintézkedések között lehet Londonban dolgozó orosz diplomaták kiutasítása, a RT angol nyelvű orosz hírtelevízió nagy-britanniai sugárzásának leállítása, a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokság valamilyen szintű brit bojkottja vagy a Kremlhez kötődő orosz befektetők és ingatlantulajdonosok hozzáférésének megtagadása nagy-britanniai befektetéseikhez és vagyontárgyaikhoz.

– közölte Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke kedden az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. Felszólította az uniós tagországok állam- és kormányfőit, hogy jövő heti találkozójukon "fejezzék ki teljes szolidaritásukat a britekkel".

"Nem engedhetjük meg, hogy idegmérgeket vessenek be társadalmainkban. Ez kollektív európai felelősség, mindannyiunknak reagálnia kell, nem csak a brit kormánynak" – fogalmazott.

Felszólalásában Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-ügyi főtárgyalója közös uniós válaszintézkedéseket sürgetett. Mint mondta, a "gyalázatos" támadás a tervezett brit uniós kilépés ellenére "még európai földön" történt.

"Úgy vélem, hogy az Európai Tanács következő értekezletén mindenképpen közös választ kell elfogadni, az EU-nak ellenintézkedésekről kell döntenie" – mondta.

Nyugat-Európának közös választ kell adnia, ha Oroszország nem hajlandó együttműködni a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, Szergej Szkripal és a lánya elleni támadás kivizsgálásában - jelentette ki kedden Norbert Röttgen, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tagja, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke a Reuters hírügynökségnek.

Ukrajna kész segítséget nyújtani Nagy-Britanniának a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya megmérgezésének felderítésére indított nyomozásban - közölte Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter kedden Kijevben. "Ha segítségre van szüksége, legyen az szakértői vagy bármilyen más, természetesen, készen állunk rá" - mondta, hozzátéve, hogy erről már üzenetet is küldött brit kollégájának, Boris Johnson külügyminiszternek.

Julija Szkripal és apja még mindig válságos állapotban van Forrás: MTI/AP/Facebook/Julija Szkripal/-------------------

Oroszország "nem bűnös" Szergej Szkripal volt orosz katonai hírszerzőtiszt és a lánya Angliában történt megmérgezésében, és nem fog válaszolni a brit ultimátumra, amíg Nagy Britannia nem teljesíti a vegyi fegyverek betiltásáról szóló egyezményben vállalt kötelezettségeit – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden Moszkvában.

"Mielőtt a brit kormány részéről 24 órán belüli jelentéstételre felszólító ultimátumot intéznének, jobb lenne betartaniuk nemzetközi jogi kötelezettségeiket, ebben az esetben a vegyi fegyverek betiltásáról szóló egyezményt" - hangoztatta.

Nagy-Britannia nem lépett kapcsolatba Oroszországgal a méreg ügyében, holott a vegyi fegyverek betiltásáról szóló egyezmény értelmében köteles lett volna haladéktalanul ahhoz az országhoz fordulni, amelyet egy ilyen szer alkalmazásával gyanúsít.

Hangsúlyozta, hogy az érintett országnak joga van az anyaghoz való hozzáféréshez, hogy azt maga is elemezze.

A miniszter szerint London megtagadta Moszkvától a méreganyaghoz való hozzáférést, amit az orosz kormány az után kérelmezett, hogy brit vezetők kijelentették: a mérget Oroszországban állították elő. Közölte, hogy Moszkva válaszolni fog London megkeresésére, ha azt a vegyi fegyverek betiltásáról szóló egyezmény által előírt eljárás szerint intézik hozzá. Elmondta, hogy a nemzetközi jogszabály értelmében Oroszország 10 napon belül lenne köteles válaszolni.

A Scotland Yard szerint hetekig eltarthat a vizsgálat az ügyben. Neil Basu, a londoni rendőrség országos hatáskörű terrorelhárító szolgálatának újonnan kinevezett parancsnoka keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta azt is, hogy

a Scotland Yard a vizsgálat jelenlegi szakaszában nem nevez meg gyanúsítottat.

Az ügyben eddig 38 embert vetettek alá egészségi kivizsgálásnak, közülük 34-et tünetmentesen hazaengedtek. Egy ember ambuláns megfigyelése még tart, de ő sem mutat mérgezéses tüneteket.

Három beteget kezelnek kórházban: Szergej Szkripalt, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynökét, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét és lányát, Julija Szkripalt – a mérgezéses támadás két valószínű célpontját –, valamint azt a rendőrtisztet, aki szintén mérgezést szenvedett az ügy vizsgálatának kezdetén.

Szkripalék állapota válságos, a rendőré súlyos, de róla a Scotland Yard terrorelhárítási parancsnoka elmondta, hogy jól halad felépülése.