Megválasztották Merkelt, de a migránsválság marad

2018.03.14. 12:15

Több tucat kormánypárti politikus szavazott Angela Merkel ellen a szerdai kancellár-választáson, ami azt mutatja, hogy a mostani nagykoalíció egyáltalán nem tekinthető stabilnak. Merkelnek nemcsak a szociáldemokrata koalíciós társával kell folyamatosan megküzdenie, hanem a német mindennapokat továbbra is alapvetően meghatározó migránsválsággal is. Merkel az elmúlt hónapokban komolyan meggyengült, így elkezdődhet az utódlási harc is a kereszténydemokrata unióban. 

Megválasztotta kancellárnak a német szövetségi parlament (Bundestag) Angela Merkelt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke 364 szavazatot kapott, megválasztásához legalább 355 voksra volt szükség. A CDU-nak, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Uniónak (CSU) és a koalíciós társ Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD) 399 képviselője van, vagyis a titkos szavazáson több tucat kormánypárti képviselő nemmel szavazott vagy tartózkodott. 

Angela Merkelt negyedszerre választották kancellárrá, de ez lehet az utolsó ciklusaForrás: MTI/AP/Michael Sohn

Komoly válság

A szavazás után Frank-Walter Steinmeier államfő fogadja Angela Merkelt, és kinevezi kancellárnak. Ezután a 63 éves politikus a Bundestagban leteszi hivatali esküjét, majd az államfő kinevezi a kormány tagjait, akik szintén esküt tesznek a Bundestagban. Ezzel a tavalyi Bundestag-választás utáni 171. napon véget ér az eddigi leghosszabb német kormányalakítási folyamat.

Az új kormány munkáját azonban számtalan dolog hátráltathatja. A Reuters szerint már most mutatkoznak törésvonalak a koalíciós partnerek között, feszültség van köztük a reformok ütemezése és tartalma miatt. A bevándorlásellenes Horst Seehofer belügyminiszternek várhatóan vitája lesz a szociáldemokrata (SPD) Katarina Barley igazságügyi miniszterrel, Merkelnek pedig az állami költekezés és az euróövezet reformja miatt lesznek nézeteltérései Olaf Scholz szociáldemokrata pénzügyminiszterrel.

Horst Seehofer a szigorúbb bevándorláspolitika híve, ezért komoly viták lehetnekForrás: MTI/EPA/Lukas Barth

Az utolsó ciklusa jöhet Merkelnek

Angela Merkel negyedik kormányzati ciklusa minden bizonnyal az utolsó számára és mint ilyen, ez a kormányzati időszak sajátos átmenetet képez, amelyben a politikai nemzedékváltás kérdése elodázhatatlan. Merkel már túl van politikai pályafutásának csúcsánés a poszt-merkeli korszakot jelzi a német pártpolitikai rendszer átalakulása is.

Ez az átalakulás mindazokat a jegyeket magán viseli, amelyek számos más nyugat-európai országban már korábban láthatóvá váltak: a hagyományos bal-jobb polarizáció gyengülése, a jóléti állammal felemelkedett nagy néppártok, mindenekelőtt a szociáldemokrata párt drámai hanyatlása, a néppárti programok összemosódása, nem kevésbé a "régi pártokkal" szemben zászlót bontott jobboldali pártok és mozgalmak térnyerése, és ezzel a politikai többségalkotás nehezebbé válása - mondta az MTI-nek Kiss J.László Németország szakértő.

Nagyon erős és újszerű ellenzéke van Merkelnek

A migránsválsággal a nyugat-európai országok többségéhez hasonlóan a német kormány sem tudott mit kezdeni. Sőt, a szövetségi köztársaságban eddig ismeretlen kormányzati válság úgy alakult ki, hogy közben a német gazdaság szárnyalt. Ez is igazolja, hogy a válság nem annyira gazdasági, mint inkább a migrációs válsággal és az identitáspolitikával összefüggő kulturális-szociális konfliktus.

A bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak nevezetű párt újszerű ellenzéke lesz MerkelnekForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Wolfgang Kumm

Az előző parlamenti ciklusban a nagykoalíció mintegy nyolcvan százalékos többséggel rendelkezett és Merkel úgyszólván egyedül, a parlament megkérdezése nélkül kormányozhatott, ahogy ezt 2015 őszi menekültpolitikai döntése is mutatta - mondta Kiss J. László. Az új parlamentben korlátozottabb a politikai mozgástere: megnövekedett a négy kisebb párt, de különösen a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) szerepe, amely

nem csupán a hagyományos nagykoalíciós pártoknak, hanem az ellenzéknek is az ellenzéke.Az Afd rendszeresen folyamatos jogsértéssel vádolja a merkeli migránspolitikát.

Merkel is elismerte, baj van

Hogy mekkora probléma a migránshelyzet Németországban, jól mutatja, hogy még Merkel is elismerte, hogy vannak no-go zónák Németországban, amelyektől még a rendőrök is tartózkodnak.

A migránsok által elkövetett bűncselekmények hatására a német kormány kezdi elismerni a líbiai helyzet miatti tömeges bevándorlás negatív hatásait az országra nézve. Hogy megállítsák a bevándorlást, Németország hajlandó fizetni 1000 eurót (315 000 Ft) azoknak a bevándorlóknak, akik önkéntesen visszatérnek hazájukba. A családok akár 3000 eurót (942 000 Ft) is kaphatnak.

A német kormány kezdi elismerni a tömeges bevándorlás negatív hatásaitForrás: AFP/Christof Stache

Mint arról az Origo is beszámolt, az elmúlt hat hónapban az embercsempész bandák aktivizálódása miatt jelentősen nőtt a Németországba érkező illegális migránsok száma. Havonta 15 ezren érkeznek Németországba, van, aki 8 ezer eurót is tud fizetni. Berlin a határőrizet szigorítására készül, mindez pedig egy újabb szeg lesz a schengeni övezet koporsóján.

A migrációs probléma továbbra is meghatározó lesz a német belpolitikábanForrás: Hans Lucas/Benjamin Filarski / Hans Lucas/Benjamin Filarski

A rendőrség sem mer megállni

A veszélyes, többségében észak-afrikai migránsok által lakott területek száma egyre növekszik. A Bild napilap és a Focus magazin az anarchia bölcsőjének nevezi őket. Rainer Wendt, a német rendőrség főkapitánya elmondta, hogy Berlin és Dulsburg egyes részein még a rendőrség sem mer megállni, különben azonnal körbevenné őket 40-50 férfi. Példaként említhetjük két rendőr esetét, akik megállítottak egy férfit, aki áthajtott a piroson. A férfi elmenekült előlük, ám amikor utolérték őket, már több mint 50 migráns várta őket.

Az ehhez hasonló bűnesetek által a liberális európai vezetők számára lassan világossá válik a helyi lakosság és „új szomszédaik" összeférhetetlensége. Annak ellenére, hogy az EU kritizálja Magyarországot, Bulgáriát és Lengyelországot amiért nem fogad be migránsokat, Németországnak is lépéseket kell tennie, hogy visszaállítsa a rendet az országban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK