Oroszország továbbra is tagadja, hogy közük lett volna a mérgezéshez

2018.03.14. 13:34

Oroszország továbbra is azt állítja, hogy nincs közük a volt ügynök, Szergej Szkripal és lánya megmérgezéséhez. Szergej Lavrov szerint valószínűleg olyanok állhatnak az ügy mögött, akiknek érdekük egy Oroszország és Nagy-Britannia közötti konfliktus. Donald Tusk közben Nagy-Britannia mellé állt az ügyben.

Moszkvának semmilyen formában nem volt köze Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, valamint a lánya, Julija Szkripal ellen az angliai Salisbury városában elkövetett gyilkossági kísérlethez – szögezte le szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Az Oroszország ellen felhozott brit vádak alaptalanok. Moszkva továbbra is nyitott a Nagy-Britanniával való együttműködésre, de ha London bármilyen megtorló intézkedést tesz, arra Oroszország válaszolni fog – tette hozzá Peszkov.

Szergej LavrovForrás: AFP/Greg Baker

Nem sikerült előrébb jutni Szergej Szkripal és lánya ellen elkövetett gyilkossági kísérlet miatt Nagy-Britanniával fellángolt vita rendezésében – mondta szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Szerinte a vádak nem tekinthető szilárd vagy komoly állításnak, ez inkább csak politikai mutatvány, amelynek az a célja, hogy félrevezessék a nemzetközi közösséget.

Lavrov azt is hozzátette, hogy Oroszországnak nem volt indítéka arra, hogy megtámadja Szkripalt. Szerinte inkább olyan szereplők tehetők ezért felelőssé, akiknek érdekében áll oroszellenes érzelmeket szítani.

Közben Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke egy Twitter üzenetben fejezte ki szolidaritását Theresa May felé.