Húsz év után sem tudják, hogy meggyilkolták-e Diana hercegnőt

20 éve halt meg a walesi hercegné – Diana utolsó napjára emlékezünk hercegnő
Vágólapra másolva!
Tényleg egy sötét titok miatt kellett meghalnia Diana hercegnőnek? Egy balesetnek álcázott, leplezett gyilkosságról van szó? Kinek állhatott az útjában a fiatal nő? Rengeteg összeesküvés-elmélet lengi körül a több mint húsz évvel ezelőtti balesetet, amelynek egyik áldozata Diana hercegnő volt. 
Vágólapra másolva!

A tragédia

Az 1997-es nyár nagy részé Diana szeretőjével, Dodi Al-Fayeddel töltötte, Dél-Franciaországban, ahonnan – augusztus 30-án – Párizsba utaztak. 1997. augusztus 31-én Diana hercegnőt és barátját, a Harrods luxusáruház egyiptomi tulajdonosának fiát, körülbelül 60 fotós várta a párizsi Ritz hotel előtt. Diana akkoriban a világ legtöbbet fényképezett asszonya volt. Mivel szerették volna elkerülni a lesifotósokat, Dodi Al-Fayed a Ritz helyettes biztonsági főnökét bízta meg azzal, hogy legyen a sofőrjük, összezavarva ezzel a fotósokat, riportereket.

- kiáltott oda a paparazzóknak Henri Paul, a sofőr, amikor beszálltak a kocsiba.

A férfi nagyon ideges volt a riporterek miatt, és hogy lerázzák őket, útközben úgy döntött: áthajt a Pont de l'Alma alagúton. De elveszítette az irányítást az autó felett, és nekicsapódtak egy oszlopnak.

Még sem a rendőrség, sem a mentők nem tudták, hogy mi történt, de a fotósok percekkel a baleset után már a roncs körül hemzsegtek. Egyikük sem segített a haldokló hercegnőn.

Forrás: AFP/Jack Guez

A mentősöket is egy orvos hívta ki, aki éppen akkor arra járt. Diana magánál volt, amikor megérkeztek.

- kérdezte az orvostól.

A hercegnőt ugyan azonnal kórházba vitték, de már nem tudtak segíteni rajta. A barátja, és a sofőr is meghalt a balesetben.

A baleset után hét fotóst őrizetbe vettek, de végül egyiket sem tartóztatták le.

A fél világ gyászolta Diana hercegnőt: nyilvánosan sírtak az emberek az utcákon, virágtenger borította el az emlékhelyet.

Forrás: AFP/Johnny Eggitt

Több millióan vettek részt a temetési meneten, és kétmilliárd néző követte figyelemmel a szertartását, amelyet élőben közvetítettek a televíziós csatornák.

Házasság, szeretők és válás

Diana Frances Spencer 1961. július 1-jén született, az egyik legősibb és legnemesebb brit családba. Diana szülei gyerekkorában elváltak, először az anyjával élt együtt, majd az apjával, aki 1975-ben Spencer grófja lett. 1979-ben Diana Londonba költözött, ahol barátokat szerzett. Dadusként kezdett el dolgozni, a gyerekek imádták.

Akkoriban Károly herceg Diana nővérével, Sarah-val járt. A fiatal walesi herceget a bulvárlapok akcióhősnek hívták, aki szörfözött, síelt és lovaspólózott.

Forrás: AFP/RAF

A férfi sokáig nem akart házasságot kötni, sőt egyenesen rettegett az elköteleződéstől. 31 éves korára egyre nagyobb nyomás alatt volt, de Sarah Spencer nem volt alkalmas feleségnek.

Egyszer egy interjúban kibeszélte a kapcsolatukat: elmondta, hogy Károly azt szereti, ha „uramnak” szólítják. Azt is megmondta, hogy nem akar királynő lenni. A herceg ezért szakított vele.

1980 júliusában Dianat és Károlyt egy közös barátjuk meghívta a házukban tartandó partira. Bár korábbról ismerték már egymást, mégis akkor beszélgettek először igazán. Az összejövetel után Károly gyakran felhívta Dianát.

Forrás: Getty Images/Anwar Hussein

Diana egyre népszerűbbé vált a fotósok körében: mindenhova követték, amit a fiatal nőt ijesztőnek tartott.


Károly herceg nem sokkal később megkérte Diana kezét. A fiatal nő beköltözött a palotába. Beilleszkedni azonban sosem tudott, és leendő férjéhez is időpontot kellett kérnie, ha látni akarta.

Házasságuk előtt összesen tizenkétszer randevúztak.

Diana nem értette meg azt az életet, és nehezen viselte, hogy folyton magára maradt.

1981. július 29-én, a londoni Szent Pál-székesegyházban házasodott össze Károly herceg és Diana hercegnő.

Forrás: Getty Images/David Levenson

Egy évvel később, 1982. június 21-én megszületett Vilmos herceg. Közben Károly kapcsolatban maradt korábbi szeretőjével, Kamillával.

Ekkoriban Diana bulimiával küzdött, boldogtalan volt a herceg mellett és öngyilkos akart lenni, de nem sikerült megölnie magát.

A hercegnő nem sokkal később terhes lett a második gyerekével. A baba nemét titkolta a férje elől, mert az lányt szeretett volna.

Diana és Harry herceg 1984-ben Forrás: Northfoto

1984. szeptember 15-én, amikor megszületett Harry herceg, Károly ezt mondta:

Diana úgy érezte, hogy ekkor ért véget a házassága. Attól fogva külön lakosztályban aludtak. Károly közben kapcsolatban maradt Kamillával, és Diana ágyában többen is megfordultak. Az egyikük a királyi testőrség tagja, Barry Mannakee.

„Olyan boldog voltam akkor, hogy mindent képes lettem volna feladni. Barry miatt elhagytam volna Károlyt és az udvart is. Úgy érzem, ő volt életem szerelme, és csak akkor voltam boldog, ha a közelemben volt”

– mondta a hercegnő a testőrről.

Miután viszonyuk kiderült, 1987-ben Mannakee-t motorbaleset érte.

A hercegnő arra gyanakodott, hogy a brit titkos szolgálatnak köze lehet a szeretője halálához. Diana ezután több férfiba is beleszeretett, de egyik románc sem volt hosszú életű. Az egyik férfi a lovassági tiszt, James Hewitt volt.

James Hewitt Forrás: Northfoto

1992. decemberében a hercegi pár hivatalosan szétköltözött. Két évvel később pedig Hewitt kiadatott egy könyvet, amelyben nyíltan leírt mindent a hercegnővel folytatott viszonyáról.

De Károly is kitálalt: beszélt Kamillával való kapcsolatáról.

Ekkor azonban II. Erzsébet királynő leállította mindkettőjüket: gyakorlatilag megparancsolta a párnak, hogy váljanak el.

1996-ban Diana hercegnő és Károly herceg aláírták a válási papírokat. Diana elveszítette az „Ő Királyi Fensége" címet, de a legszörnyűbb mégis az volt, hogy nem nevelhette tovább a saját gyerekeit.

Forrás: AFP/Pierre Verdy

Mivel Diana a válás után nem számított a királyi család tagjának, II. Erzsébet azt akarta, hogy a nő holttestét egy utasszállítóval vigyék haza. Károly viszont nem egyezett ebbe bele, és elment volt felesége testéért Párizsba.

Évekig tartó nyomozás

Hat éven keresztül nyomoztak a francia rendőrök, akik azt derítették ki, hogy a balesetet kétségtelenül a részeg sofőr, Henri Paul okozta. A sofőr véralkoholszintje a megengedettnél háromszor magasabb volt. Ami azt jelenti, hogy minimum nyolc pohár bort kellett meginnia.

Henri Paul Forrás: AFP/Cor

Az összeesküvésre vonatkozó feltételezéseket is ki kellett vizsgálnia a rendőrségnek. Mivel egy összeesküvéselmélet szerint elcsalták a vizsgálatot, ezért DNS- teszteket is végeztek Henri Paul vérmintáján. Végül kizárták, hogy elcserélték volna a sofőr vérmintáit.

Forrás: AFP/Pierre Boussel

Ezután a britek is megkezdték a nyomozást, amelyet Lord John Stevens, a Scotland Yard volt főparancsnoka vezetett. Mire a nyomozásnak vége lett, az összes ilyen elméletet megcáfolták és azt igazolták, hogy baleset történt.

Az is kiderült, hogy az autó már két balesetben is összetört korábban, ezért újraépítették.

Mohammed Al-Fayed azonban nem engedte eladni.

2008-ban, a londoni felsőbíróság esküdtszéke gondatlanságból elkövetett emberölésnek mondta ki Diana hercegnő halálát, amellyel a sofőrt vádolták meg.

Összeesküvés-elméletek

Az összeesküvés-elméletek hívei szerint a brit titkosszolgálatnak, sőt egyenesen a királynőnek is lehet köze Diana halálához. De Dodi apja, Mohamed Al-Fayed is biztos volt benne, hogy merénylet történt. Azt mondta, hogy tudja: fia nem természetes halállal halt meg.

– mondta Mohammed Al-Fayed .

A férfi magánnyomozókat fogadott. Azt állította, hogy a királyi család nem nézte jó szemmel, hogy egy muszlim udvarol Diananak.

Azt, hogy merénylet történhetett az MI6 titkosszolgálat egykori ügynöke, Richard Tomlison is alátámasztotta.

Szerinte a brit hírszerzés kifejlesztett egy módszert az autókkal történő merényletekre. A lényege az volt, hogy egy erős lézerrel vakítják el a vezetőt.

Közben jelentkezett egy másik férfi, aki azt állította, hogy az alagútban volt, amikor az autó az oszlopnak csapódott. Azt mondta, hogy látta, amint egy motoros követt a kocsit. Henri Paul gyorsítani kezdett, hogy lehagyja, de a motoros megelőzte őket.

A szemtanú vakító fényt látott, majd egy csattanást hallott: az autó ekkor ütközött az oszlopnak, a motoros pedig elhagyta az alagutat.

Ennek az oszlopnak csapódott a Diana hercegnőt szállító Mercedes Forrás: AFP/Thomas Coex

Henri Paulról azt állították, hogy MI6-es besúgó volt. A halála előtt 3 órára eltűnt, és senki nem tudta hol van. Se a lakásán, se a törzshelyein nem találták. 275 ezer dollár volt a bankszámláján, 35 ezer dollárnyi fizetést kapott évente. Sokan arra gyanakodnak, hogy a titkosszolgálat egyik ügynökével találkozhatott és információkat adhatott át a hercegnőről.

Diana pedig egy évvel a halála előtt ügyvédéjének leírta, hogy ha történik vele valami, akkor az MI5 vagy az MI6-titkosszolgálatokhoz lesz köze, vagy Károly herceghez.

Leszámolás történhetett?

Kinek lett volna oka megöletni Diana hercegnőt? Amikor a fiatal nő együtt járt Dodi Al-Fayaddal, állítólag terhes lett a férfitól. Ha ez megtörténik, azzal igen rossz fényt vetett volna a királyi családra. Ugyanis, ha a trónörökös anyja hozzámegy egy muzulmán férfihez, akitől gyereke lesz, az legitimációs kockázatot jelentett volna. Erre utalhat az a tény is, hogy Diana holttestét bebalzsamozták.

Sokak szerinte erre azért volt szükség, hogy a balzsamozó folyadékkal tüntessék el a hercegnő terhességének nyomait, hiszen így nem maradt testnedv, amelyből megállapíthatták volna.

A bebalzsamozás egyébként Diana családjának a beleegyezése nélkül történt.

A balesetben az is furcsa, hogy Diana nem kötötte be a biztonsági övet. A hercegnő nővére, Lady Sarah Spencer azt nyilatkozta a BBC dokumentumfilmjében, hogy biztos benne, húga nem autóbalesetben halt meg.

Az is érdekes része a történetnek, hogy az ütközés előtt a hercegnőt szállító autó egy fehér Fiat Uno kocsival koccant össze.

Mohamed Al-Fayed nyomozói közben megtalálták annak az autónak a tulajdonosát, akiről kiderült, hogy egy lesifotós, James Andanson, aki hónapok óta követte a fiatal hercegnőt.

A férfi elismerte, hogy ott volt a baleset helyszínén, de a két autó ütközését nem rögzítette egy térfigyelő kamera sem, ugyanis azok, amelyek felvételt készíthettek volna, előző este elromlottak.

Néhány évvel később, 2000 májusában James Andansonra holtan találtak egy kocsiban, Dél-Franciaországban. A rendőrség öngyilkosságnak minősíti az esetet, amire azonban több minden rácáfolt.

A kocsi, amelyben holtan találták, zárva volt, de a kulcsok sosem kerültek elő. Ezenfelül az autó teljesen kiégett. Tehát a férfinak fejbe kellett lőnie magát, majd bezárni és felgyújtani a kocsit.

A sok megválaszolatlan kérdés mellett azonban az is érdekes, hogy a fiatal hercegnő utolsó pillanatairól egyetlen kép sem került nyilvánosságra, habár rengeteg fotós fényképezte a haldokló nőt. A rendőrség parancsba kapta, hogy járjon körbe és semmisítse meg az összes képet.