A német belügyminiszter szerint az iszlám nem része Németországnak

Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke
Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.
Vágólapra másolva!
Horst Seehofer volt bajor miniszterelnök, frissen kinevezett német belügyminiszter szerint hazáját a kereszténység formálta, az ország kultúrájához tartozik a szabad vasárnap, és az olyan egyházi ünnepnapok, mint a karácsony, a húsvét vagy a pünkösd. Az iszlám viszont nem része Németországnak.
Vágólapra másolva!

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke ugyanakkor kijelentette, hogy a Németországban élő muszlimok az országhoz tartoznak – írja a 888.hu a Bild nevű német lap információira hivatkozva, amelynek exkluzív interjút adott Seehofer.

Horst Seehofer, volt bajor tartományi kormányfő, Németország új szövetségi belügyminisztere, a CSU elnöke. Forrás: (MTI/EPA/Omer Messinger)

A belügyminiszter véleménye alapján

Seehofer a párhuzamos társadalmak kialakulása ellen is szót emelt.

A Bild emlékeztetett rá, hogy az iszlám németországi helyzetéről folytatott vitát a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik legfontosabb politikusa, Wolfgang Schäuble, a szövetségi parlament (Bundestag) elnöke indította el 2006-ban, amikor még a belügyi tárca vezetőjeként egy iszlám konferenciát azzal a kijelentéssel nyitott meg, hogy

az iszlám része Németországnak és Európának.

Az ezt követő vita leghírhedtebb idézete egy szintén kereszténydemokrata politikustól, Christian Wulff volt államfőtől származik.

Ő 2010-ben, a német nemzeti ünnepen mondott beszédében kiemelte, hogy

a kereszténység és a zsidóság mellett az iszlám is része Németországnak, a két országrész egyesítése után pedig a bevándorlók integrációja a legfontosabb feladat,

amihez a németektől nyitottság és tolerancia, a bevándorlóktól pedig igyekezet és a helyi értékrend tisztelete szükséges.

Az őt követő szövetségi köztársasági elnök, Joachim Gauck szerint

nem a muzulmán vallás, hanem a muzulmán vallású lakosok tartoznak Németországhoz.

Az elnök erről egy 2012-es interjúban beszélt, kiemelve, hogy nem veszi át szóról szóra elődje kijelentését, de a szándékkal azonosul.

Hozzátette, hogy megérti azokat is, akik azt kérdik:

Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke 2015 januárjában az akkori török miniszterelnökkel, Ahmet Davutogluval folytatott megbeszélése utáni sajtótájékoztatón arra a kérdésre, van-e ok nyugtalanságra az iszlamofóbia miatt Németországban, azt mondta, hogy

egyetért Christian Wulff megállapításával, miszerint a muszlim emberek Németország részévé váltak.

Én minden német kancellárja vagyok, és ebbe beletartozik mindenki, aki tartósan itt él
– közölte Merkel.

A 82,6 milliós Németországban nagyjából 4,5 millió muszlim él,

többségük szunnita török.

A migránshullám révén valószínűleg több mint félmillióval nőtt az iszlám vallásúak száma,

arányuk így 7 százalék körül lehet.