Jemenben gyorsan terjed a torokgyík

2018.03.17. 11:55

Gyorsan terjed országszerte a háború sújtotta Jemenben a torokgyík, amely immár 1300 embert fertőzött meg – tudatta szombaton a WHO.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a fertőzöttek mintegy 80 százaléka gyerek vagy fiatal felnőtt, és a kórnak már több mint hetven halálos áldozata van.

A diftéria nevű betegség bakteriális fertőzés útján terjed, és kékes, bőrszerű hártyát képez a torokban és a felső légutakon, innen ered a magyar torokgyík kifejezés. Védőoltással megelőzhető, és a fejlett világból gyakorlatilag teljesen sikerült kiszorítani. A polgárháború sújtotta országban viszont az oltási kampányok nem jutnak el minden gyerekhez. A WHO arról számolt be, hogy 11 kormányzóságban 2,7 millió gyereket sikerült beoltaniuk.

Jemenben három éve polgárháború dúl, az ország romokban heverForrás: MTI/EPA/Jahja Arhab

Jemenben több mint 3 éve polgárháború dúl, az Irán támogatását élvező síita húszi felkelők elüldözték az ország nemzetközileg elismert kormányát. 2015-ben a kabinet oldalán beavatkozott a konfliktusba a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció. A konfliktus miatt az országot éhínség fenyegeti.