Véget értek az észak-koreai nukleáris kérdés békés megoldása érdekében zajló tárgyalások

2018.03.17. 19:05

Véget értek az észak-koreai nukleáris kérdés békés megoldását célzó tárgyalások Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter és svéd kollégája, Margot Wallström között Stockholmban - közölte a svéd külügyminisztérium.

A megbeszélések középpontjában a Koreai-félsziget biztonsági helyzete állt.

Margot Wallstrom, a Svéd Királyság külügyminisztereForrás: AFP/Anadolu Agency/Atila Altuntas

Emellett az észak-koreai humanitárius helyzetről, a szankciókról, a térségbeli együttműködésről és biztonsági kérdésekről is szó esett. A külügyminiszterek a kétoldalú kapcsolatokról, valamint a koreai konfliktus békés rendezése előtt álló lehetőségekről és kihívásokról is tanácskoztak az elmúlt három napban - tájékoztatott a külügyi tárca.

Svédország hangsúlyozta annak szükségességét, hogy Észak-Korea szabaduljon meg nukleáris fegyvereitől, és hagyjon fel rakétaprogramjával az ENSZ Biztonsági Tanácsa számos határozatával összhangban - tette hozzá a stockholmi külügyminisztérium.

Ri Jong Ho, a phenjani adminisztráció külügyminisztereForrás: AFP/Jewel Samad

Ri Stefan Löfven svéd kormányfővel is találkozott egy kis időre. Az észak-koreai politikus a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézetbe (SIPRI) is ellátogatott.

Svédország 1973-ban létesített diplomáciai kapcsolatot Észak-Koreával, és azon kevés nyugati országok egyike, amelyek nagykövetséggel rendelkeznek Phenjanban. Kivételes helyzetéből fakadóan Svédország konzuli szolgálatokat nyújt az Egyesült Államoknak az ázsiai országban.

Korábban azt beszélték, hogy a skandináv ország adhat helyet az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozónak, amelyre Donald Trump amerikai elnök ígérete szerint május végéig sor kerül.

Szakértők azonban valószínűbbnek tartják, hogy Trump az Észak- és Dél-Korea határán fekvő demilitarizált övezetben találkozik Kim Dzsong Un phenjani vezetővel.

Eközben az STT finn hírügynökség arról számolt be, hogy holnap észak-koreai külpolitikai tisztségviselők tárgyalásokat folytatnak a helsinki japán nagykövetségen.

Az STT információi szerint a megbeszéléseken amerikai tisztségviselők nem vesznek részt.