A dél-koreai külügyminiszter szerint Kim Dzsongun szavát adta az atomfegyvermentesítésre

2018.03.18. 20:52

A dél-korai külügyminiszter szerint Kim Dzsongun észak-koreai vezető szavát adta az atomfegyvermentesítésre. Kang Kjung Va a CBS amerikai televíziónak adott interjújában beszélt erről.

A dél-koreai diplomácia irányítója szerint a kommunista remeteállam diktátorának szavai "különösen nyomatékosak", mert az észak-koreai vezető korábban soha nem tett ilyen ígéretet.

Kang Kjung Va, Dél-Korea külügyminisztereForrás: AFP/Don Mackinnon

A CBS televízió "Szemben a nemzettel" című politikai vitaműsorában megszólaló külügyminiszter asszony hangsúlyozta, hogy Kim Dzsongun és Donald Trump várható találkozója történelmi jelentőségű kötelezettségvállalás az észak-koreai vezető részéről. Kifejtette annak jelentőségét is, hogy Kim Dzsongun személyesen részt vesz a harmadik Korea-közi egyeztetésen, amelyre a két Koreát elválasztó demarkációs vonaltól délre, dél-koreai területen kerül sor.

A két előző egyeztetésre Phenjanban, az észak-koreai fővárosban került sor, s maga az a tény, hogy Kim Dzsongun délre utazik, önmagában is nagyon jelentős - mondta Kang Kjung Va.

A dél-koreai politikus szerint a nemzetközi közösséget is "egészen meglepte", hogy az amerikai elnök ilyen gyorsan elfogadta az észak-koreai vezető invitálását a tárgyalásokra. Rendkívül bátor döntés volt ez Trump elnök részéről - tette hozzá Kang Kjung Va, majd kijelentette, hogy az amerikai elnök eltökélt abban, hogy egyszer s mindenkorra megoldja az észak-korai válságot. Szerinte Washington határozott és erőteljes nyomásgyakorlása Észak-Koreára, a Phenjanra kivetett széleskörű gazdasági szankciók késztethették Kim Dzsongunt, hogy tárgyalóasztalhoz üljön.

A külügyminiszter leszögezte: mi úgy gondoljuk, hogy az észak-koreai vezető most leltárt készít... és megadjuk neki a szükséges időt, hogy nyilvános üzeneteket fogalmazzon meg.

Ugyanakkor azt is közölte, hogy a párbeszédért Szöul nézőpontjából "nem jár jutalom".