Az olasz hatóságok lefoglalták a Soroshoz köthető migránscsempészek hajóját

2018.03.19. 13:57

A Proactiva Open Arms (POA) nevű, Spanyolországban bejegyzett álcivil szervezet hajójának lefoglalását a szicíliai Catania városának az ügyésze rendelte el. Az emberkereskedők korábban megtagadták az együttműködést a líbiai hatóságokkal.

Az afrikai migránsokat szállító hajó a Szicília szigetén található Pozzallo városánál kötött ki tegnap este.

A fedélzetén 216 illegális bevándorlót szállított – írja a Daily Mail az olasz ANSA nevű hírügynökségre hivatkozva.

A kép illusztráció.Forrás: AFP/CrowdSpark/Danilo Campailla

A hajó lefoglalását Catania ügyésze, Carmelo Zuccaro rendelte el. Az ügyészség három személyt, köztük a hajó parancsnokát, Oscar Campst vádolja embercsempészettel.

A spanyol állampolgárságú Oscar Camps az illegális bevándorlókat Afrikából Európába szállító Proactiva Open Arms (POA) nevű álcivil szervezet alapítója és igazgatója.

A migránssimogató embercsempész, Oscar CampsForrás: Wikimedia Commons/Medol

Az POA első számú finanszírozója, nem meglepő módon, a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány. Egy olasz tényfeltáró anyag ezt részletesen be is mutatja. 

Később kiderült, hogy a líbiai parti őrség felszólította a kapitányt, hogy adja át nekik a hajót, de a sorosista migránssimogató szervezet vezére ennek nem tett eleget.

Proactiva Open Arms hajójaForrás: AFP/CrowdSpark/Danilo Campailla

Camp ezután azzal vádolta az olasz hatóságokat, hogy nem engedélyezték számukra a kikötést egy másik szicíliai kikötőbe, azért mentek tovább Pozzallo irányába.

Az embercsempészettel foglalkozó kapitányt védő Rosa Emanuela Lo Faro ügyvéd is elismerte, hogy védence bűncselekményt követett el.  

Carmelo Zuccaro ügyész az elmúlt időszakban sokat tett annak érdekében, hogy leleplezze az emberkereskedők és a bevándorláspárti spekuláns által pénzelt álcivil szervezetek tevékenysége közötti kapcsolatot.