Kóbor kutyát mentettek Csernobilban - videó

kutya, Csernobil
A kutyák általában nem élnek hat évnél tovább
Vágólapra másolva!
Három munkás az életét kockáztatva mentett meg egy kutyát egy csernobili reaktor tetejéről. 
Vágólapra másolva!

Több mint ezer kóbor kutya él a csernobili erdőkben - írja a Mirror. Az 1986-os katasztrófát követő tömeges kitelepítések után, most jelenleg emberek is vannak az erőmű környékén, akik takarítási munkákat végeznek.

A kutyákat még a korábbi lakók hagyták hátra, mivel megtiltották nekik, hogy magukkal vigyék kedvenceiket.

A legtöbbjük az ott dolgozó munkások barátaivá váltak, akik etetik őket.

A múlt héten az egyik állat felment a négyes reaktort fedő, hóval borított szarkofág tetejére.

Három munkás a rendkívüli hideg, a csúszásveszély és a magas surázás ellenére, saját életét kockáztatva elindult megmenteni a bajbajutott állatot.

A 108 méteres épület tetejéről kötelek segítségével felmentek a kutyáért, és biztonságosan lehozták. Eközben kollégáik örvendezve várták őket odalent. A kutya feltehetően egy szervízlépcsőn jutott fel az igen magas szarkofág tetejére.

A kutyák általában nem élnek hat évnél tovább Forrás: Twitter/Cleanfuturefund

1986-ban az evakuálás során a kutyák kétségbeesetten próbálták feljutni a gazdáikkal teli buszokra, de a katonák lelökdösték őket, volt olyan állat, ami kilométereken keresztül rohant a busz után.

A szomorú családok kis cetliket tűztek ki ajtajaikra, arra kérve a hatóságokat, hogy ne öljék meg kutyáikat.

Próbálkozásaik ellenére csapatokat vezényeltek ki, hogy lőjjék le a kutyákat, azonban sok közülük megmenekült, és leszármazottaik már megtöltötték a veszélyzónát.

A kutyák a szőrükben hordozzák a magas radioaktív sugárzást. A kemény ukrán teleket is át kell vészelniük, általában hat éves kornál nem élnek tovább.