Hivatalos a szlovén kormányfő lemondása

Miro Cerar, szlovén miniszterelnök
Vágólapra másolva!
A szlovén nemzetgyűlés kedden hivatalosan is megállapította Miro Cerar szlovén miniszterelnök lemondását - jelentette a szlovén közszolgálati televízió (RTV). A kormányfő és a kormány ügyvivőként tevékenykedik tovább utódja hivatalba lépéséig.
Vágólapra másolva!

Cerar a parlamentben mondott beszédében kiemelte: 2014-ben kormányfővé választása után megígérte, hogy tisztelni fogja az alkotmányos rendet, lelkiismeretesen és minden erejével Szlovénia jólétéért fog dolgozni. Mint mondta, éppen a lelkiismerete miatt mondott le szerdán, miután a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a kormány csaknem egymilliárd eurós kiemelt projektjéről, a Koper-Divaca vasútvonal egy 27 kilométeres szakaszán tervezett második vágány építéséről tavaly szeptemberben rendezett népszavazás eredményét.

Úgy vélte, az utóbbi hetek történései nem Szlovénia jólétét szolgálták, hanem a választásokra készülő politikai és egyéb szereplők érdekeit.

A politikus beszédében kitért a közszférában dolgozók sztrákjára is. Az elmúlt két hónapban több tízezren tüntettek béremelést követelve a kormánytól. Cerar szerint a demonstrálók az eddigi kormányt akarták felelőssé tenni azokért a bérkorlátozásokért, amelyeket még 2012-ben a gazdasági válság miatt hoztak Szlovéniában. Az új kormánynak tovább kell tárgyalnia a szakszervezetekkel - tette hozzá.
Megismételte azon korábbi kijelentését, hogy az ország sokkal jobb helyzetben van, mint 2014-ben volt, amikor ő átvette a vezetését. Ezt mindenki tudja, ha nem is akarja bevallani - mondta.

Miro Cerar, szlovén miniszterelnök Forrás: AFP/Thierry Charlier

A kormány mostantól korlátozott jogkörökkel működik tovább, csak sürgős esetekben hozhat döntéseket. Nem javasolhat új törvényeket és a már meglévők módosítását.

A parlament feloszlatását és az előrehozott parlament választások pontos időpontját azután jelentik be, hogy Borut Pahor államfő konzultál a parlamenti pártokkal. Az államfő korábbi közlése szerint az előrehozott választásokat május második felében rendezhetik meg. A parlamenti választásokat az eredeti menetrend szerint június 10-én kellene megtartani.