ENSZ: Törökország azonnal vessen véget a szükségállapotnak

Vágólapra másolva!
Felszólította kedden az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala Törökországot, hogy vessen véget a 2016 júliusában kihirdetett szükségállapotnak, amely tömeges jogsértésekhez, mintegy 160 ezer ember őrizetbe vételéhez és nagyjából ugyanennyi közhivatalnok elbocsátásához vezetett, sok esetben teljesen önkényes módon.
Vágólapra másolva!

Recep Tayyip Erdogan török elnök a meghiúsult puccskísérlet után vezetett be szükségállapotot és adott ki több mint 20 olyan rendeletet, amelyek alapján gyakran előfordult, hogy megkínoztak őrizetbe vett embereket, és beavatkoztak az igazságszolgáltatásba.

- hangsúlyozta jelentésében a világszervezet.

Számos elnöki rendeletnek nincs is köze semmiféle nemzeti fenyegetettséghez,

ami arra utal, hogy a szükségállapottal járó hatalmi eszközöket a kormánnyal szembeni kritikus megnyilvánulások elfojtására használták az utóbbi 18 hónapban - állapította meg Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

A szervezet 28 oldalas jelentésében részletezik a török hatóságok által elkövetett kínzások módszereit:

az ütlegelések, a szexuális jellegű bántalmazások, a sokkolók és a vízbefojtást imitáló vallatási módszer használatának gyakorlatát.

A dokumentum szerint Délkelet-Törökországban továbbra is súlyos jogsértéseket követnek el a biztonsági erők: emberek otthonait dúlják fel, a kurd kulturális örökség részeit teszik tönkre, gyilkosságokat követnek el, kínzást alkalmaznak.