Őrizetbe vették Nicolas Sarkozyt

2018.03.20. 08:41

Egy líbiai kampányfinanszírozással kapcsolatos ügyben hallgatják ki Nicolas Sarkozy volt francia elnököt, akit kedden őrizetbe vett a rendőrség - jelentették kedden hírügynökségek francia bírósági és rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A Le Monde című napilap szerint a vizsgálat tárgyát az a gyanú képezi, hogy Líbiából finanszírozták Sarkozy 2007-es választási kampányát. A lap szerint Sarkozyt beidézte kihallgatásra - most első ízben - a Párizs mellett Nanterre-ben székelő, korrupcióval, pénz- és adóügyi csalásokkal foglalkozó rendőrségi központ, és ott őrizetbe is vették. A politikus ügyvédje egyelőre nem nyilatkozott a kényszerintézkedésről. Sarkozyt 48 órán át tarthatják őrizetben, s ha nem emelnek vádat ellene, akkor szabadlábra kell helyezni.

Nicolas SarkozyForrás: AFP/DPPI/Pierre Charlier

A nyomozóhatóságokhoz közeli források közölték, hogy ez ügyben kihallgatják a volt államfő egykori közeli szövetségesét, Brice Hortefeux-t is, aki több fontos tisztséget töltött be Sarkozy elnöksége idején.
A Mediapar hírportál úgy tudja, hogy a volt elnök ellen a többi között korrupció, befolyással való üzérkedés, állami pénzek elherdálása és adóelkerülés miatt is vádat emelhetnek.

2013-ban már vizsgálódtak

Először Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető egyik fia, Szeif al-Iszlám az EuroNews hírtelevíziónak 2011 márciusában adott interjúban állította azt Sarkozyről, hogy pénzt kapott a líbiai kormánytól. Az interjú után francia oknyomozó újságírók kezdtek el foglalkozni az üggyel, de a francia ügyészség csak 2013-ban kezdte el vizsgálni azt, hogy a Sarkozyt 2007-ben a hatalomra juttató választási kampányát finanszírozták-e Kadhafi titkos pénzalapjaiból. Sarkozy mindig is tagadta ezt, az ügy azonban három évvel később, 2016 novemberében lendületet vett, miután egy francia-libanoni üzletember, Ziad Takieddine a Mediapart oknyomozó portálnak elárulta, hogy ő továbbította a pénzt Párizsba. A francia fegyverszállítási ügyekben sokáig közvetítőként fellépő Takieddine későbbi kihallgatásán megerősítette, hogy 2006-ban és 2007-ben a francia belügyminisztérium épületében három alkalommal adott át pénzzel teli bőröndöt, összesen 5 millió eurót Nicolas Sarkozynek, aki akkor belügyminiszter volt, illetve kabinetfőnökének, Claude Guéant-nak.

50 millió eurót kaphatott

A francia hatóságok feltételezése szerint Sarkozy összességében 50 millió eurót kapott a Kadhafi-rezsimtől, ami több mint kétszerese a 21 millió eurós kampányfinanszírozási limitnek. Az ügylet ráadásul azért is törvényellenes, mert a törvények tiltják a kampányok külföldi finanszírozását.
Idén januárban a francia hatóságok kérésére csalás és pénzmosás gyanújával Nagy-Britanniában őrizetbe vettek egy francia-algériai üzletembert, Alexandre Djouhrit, aki a gyanú szerint kulcsszerepet játszott a törvénytelen ügyletben.

Volt már vád alatt

Nicolas Sarkozy 2007 és 2012 között volt Franciaország elnöke. Korábban egy másik kampányfinanszírozási ügy miatt már vád alá helyezték. Bíróság elé kell állnia 13 másik emberrel együtt a 2012-es elnökválasztási kampány törvénytelen finanszírozása miatt, mert ő és a pártja többet költött el a megengedettnél. Az ügyben 2014 márciusában kezdődött vizsgálat, miután egy sajtóbeli leleplezést követően Jérome Lavrilleux, a volt államfő kampányának helyettes vezetője elismerte: Nicolas Sarkozy kampányának bizonyított túlköltekezését a nagygyűléseket szervező kommunikációs cég, a Bygmalion hamis számláival és kettős könyveléssel próbálta meg fedezni a párt. A volt elnök ellen - aki a jobboldal tavalyelőtti államfőjelölt-állító választásán elszenvedett veresége után visszavonult a politikai élettől - 2016-ban indult eljárás az ügyben.

Nem ő az első

Franciaországban a választási kampányok finanszírozását egy független szervezet, a Kampányszámlák Nemzeti Bizottsága intézi. Nicolas Sarkozy a második volt államfő, akinek büntetőbíróság el kell állnia az 1958 óta fennálló V. köztársaság történetében. Jacques Chirac szintén volt jobboldali elnököt 2011-ben két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, amiért még Párizs főpolgármestereként a városháza költségvetéséből finanszírozta a pártja munkatársait.

Nicolas Sarkozynek bonyolult volt a kapcsolata Moammer Kadhafival. Röviddel azután, hogy elnökké választották, meghívta őt franciaországi állami látogatásra, és egy államfőnek kijáró legnagyobb pompával fogadta. Később azonban Sarkozy révén Franciaország állt a líbiai hadsereg elleni NATO-hadjárat élére, amely Kadhafi bukását eredményezte.