Nyolc havi elzárásra számíthat a katonákat megpofozó 17 éves lány

Vágólapra másolva!
Várhatóan nyolchavi elzárásra ítélik vádalku keretében azt a 17 éves palesztin lányt, aki egy ciszjordániai településen többször is megütött, megrúgott és megpofozott két izraeli katonát - közölte szerdán a lány ügyvédje.
Vágólapra másolva!

Gabi Laski elmondta, hogy a vádalku keretében, amelyet még az ügyben ítélkező katonai bíróság elnökének is jóvá kell hagynia, az őrizetben lévő Ahed Tamími már a nyáron hazatérhet.

Tamímit tavaly decemberben vették őrizetbe, miután az izraeli katonák felpofozásának esetét megörökítő videofelvétel futótűzként terjedt el a közösségi médiában.

A kamaszlány ellen 12 pontban - egyebek mellett testi sértés és erőszak szítása vádjával - emeltek vádat, amely többévi börtönnel is büntethető. A tárgyalása februárban kezdődött el.

Izraeli hírportálok szerint Tamími, aki a történtek idején 16 éves volt, a vádalku keretében elismeri bűnösségét, ennek fejében csökkentik az ellene felhozott vádpontokat, így várhatóan nyolc hónapi börtönre ítélik.

A Tamímiról készült felvétel egyébként részben azért terjedt el villámgyorsan az interneten, mert a lány hosszú, göndör, vörösesszőke hajával, zöldeskék szemével és világos bőrével egyáltalán nem illik abba a képbe, ahogyan a legtöbb ember a palesztinokat elképzeli.

A lány "rutinos" tüntető. A több száz fős Tamími család heti rendszerességgel tart tüntetéseket a Rámalláh közelében található Nabi-Szálehben azóta, hogy az izraeli hadsereg 2009-ben korlátozta a palesztinok hozzáférését a környező földekhez.

A decemberi incidens során Ahed Tamími anyját, majd egyik unokatestvérét is őrizetbe vették az izraeli hatóságok. Laski elmondta, hogy a lány anyja, Nariman esetében hasonló vádalkuról kell a bírónak döntenie, a nőt erőszak szításával vádolják.

Az eset nagy visszhangot váltott ki.

Tamímit a palesztinok hősként tisztelik.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet, amely korábban a lány szabadon bocsátását követelte, arra hivatkozva, hogy szerinte "Ahed Tamími semmi olyat nem tett, ami indokolhatja egy 16 éves lány folyamatos fogva tartását", "palesztinai Rosa Parksnak" nevezte a lányt. (Az amerikai Rosa Parks 1955-ben a buszvezető utasítása ellenére nem volt hajlandó átadni helyét a buszon egy fehér bőrű utasnak, kiváltva ezzel a történelem egyik leghíresebb faji megkülönböztetés elleni megmozdulását.)

A B'tselem izraeli civil szervezet szerint több mint 300 palesztin kiskorút tartanak fogva izraeli börtönökben.