Gyerekek kerültek kórházba a szeméttelepen feltört gáz miatt

Vágólapra másolva!
Legalább öt iskolás gyereket kórházban ápolnak, miután szerdára virradóra kén-hidrogén gáz keletkezett a Moszkvához közeli Volokalamszk melletti Jadrovo szemétlerakóban.
Vágólapra másolva!

A helyi kórház mellett a történtek miatt mintegy nyolcszázan spontán tüntetést rendeztek. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vizsgálatot indított a gyerekek megmérgeződéséről szóló állítások ügyében.
Dmitrij Markov, Moszkva megye egészségügyi minisztere közölte, hogy a szemétlerakó felől érkező bűz miatt 57 iskolás gyerek fordult orvoshoz.

Andrej Vorobjov, a megye kormányzója nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a gyerekeket a városból a jövő héten táborokba telepítsék ki.

A fogyasztóvédelmi hatóság (Roszpotrebnadzor) mérései szerint egyénként a levegő szennyezettsége nem magas a városban.

Az Interfax hírügynökség szerint nyolc volokalamszki lakos múlt pénteken keresetet nyújtott be a bíróságon a szeméttelep felszámolása végett.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni a történteket. Volokalamszk lakói március eleje óta tiltakoznak a szemétlerakó bűze ellen, ahol a megyei hatóságok rendkívüli állapotot hirdettek ki, hogy megkezdhessék annak rekultiválását.