Elfáradt, lemondott a mianmari elnök

Aung Szan Szú Kji
Nepjida, 2017. augusztus 14. Az állami tanácsadóként miniszterelnöki feladatokat ellátó Aung Szan Szú Kji mianmari külügyminiszter beszél a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) megalapításának 50. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen Nepjidában 2017. augusztus 14-én. (MTI/EPA/Hein Htet)
Vágólapra másolva!
A mianmari parlament hét napon belül új elnököt választ.
Vágólapra másolva!

A 72 éves Htin Kiav közeli szövetségese a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjinek, aki "állami tanácsadói" minőségben vezeti a kormányt, illetve a külügyi tárcát. Szú Kjí kulcsszerepet játszott abban, hogy az országot évtizedeken át vezető junta

fokozatosan átadta az ország irányítását a polgári hatalomnak,

de államfő nem válhatott belőle. Néhai férje és fiai is brit állampolgárok, a junta által megszövegezett alkotmány pedig tiltja azt, hogy olyan ember legyen az államfő, akinek közeli hozzátartozója nem mianmari állampolgár.

Már eddig is Aung Szan Szú Kji mianmari külügyminiszter vezette a kormányt "Forrás: MTI/EPA/Hein Htet "

A helyi médiában már többször megjelentek híresztelések arról, hogy Htin Kiav beteg, de ezt tagadták.

Htin Kiavot két éve,

2016 márciusában választotta meg a parlament,

ebben a tisztségben jórészt ceremoniális feladatokat látott el. Szú Kji gyermekkori barátai közé tartozott.

Hozzá hasonlóan Oxfordban, közgazdászként végzett. Egyetemi professzorként is dolgozott, de kipróbálta magát egy ipari vállalatnál, és az 1970-es évek végén a mianmari külügyminisztériumban viselt hivatalt. Megválasztásáig a 2012-ben alapított és Aung Szan Szú Kji édesanyjáról elnevezett Dau Kin Kji Alapítványt vezette, amelynek célja, hogy segítse a szegény sorban élők oktatását és szakmai képzését. Aung Szan Szjú Kji több sorstársától eltérően az új elnököt sosem börtönözték be politikai tevékenysége miatt.