Nem választotta meg Katalónia elnökévé Jordi Turullt a katalán parlament

2018.03.22. 23:07

Nem választotta meg Katalónia elnökévé Jordi Turullt a katalán parlament csütörtöki ülésén.

 A függetlenségi Junts pel Catalunya (Együtt Katalóniáért) jelöltjét a szavazáson 64 képviselő támogatta, ellene 65-en voksoltak, négyen pedig tartózkodtak. A jelöltnek a 135 fős parlament abszolút többségének támogatására, 68 igen szavazatra lett volna szüksége ahhoz, hogy most elnök lehessen. A jogszabályok értelmében 48 óra múlva kerülhet sor a második szavazásra, ezért Roger Torrent házelnök szombatra újabb parlamenti ülést hívott össze.

Jordi Turull, a függetlenségi Junts pel Catalunya párt elnökjelöltje elmondja programbeszédét Roger Torrent házelnök jelenlétébenForrás: MTI/EPA/EFE/Alberto Estevez

A második körben már elegendő az egyszerű többség, azaz a jelenlévő képviselők többségségének támogatása is a győzelemhez, jelenleg azonban Turull ennek megszerzésére sem számíthat.

Ráadásul péntek délelőttre idézést kapott a madridi legfelsőbb bíróságtól, pártja pedig attól tart, hogy a bíró elrendelheti előzetes letartóztatását.

Jordi Turull az október 27-én leváltott katalán kormány tanácsosa és szóvivője volt, és más volt kormánytagokkal együtt november elején egy hónapra már előzetes letartóztatásba került.
A politikust óvadék ellenében helyezték szabadlábra, de ellene is bírósági eljárás zajlik az alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

A képviselők 64 igen szavazattal 65 ellenében, négy tartózkodás mellett nem választották meg Turullt a régió elnökévéForrás: MTI/EPA/EFE/Andreu Dalmau

A legfelsőbb bíróság az eljárás vizsgálati szakaszának befejezését követően most dönt arról, hogy az ügyben szereplő 28 gyanúsított közül kikkel szemben emel vádat, és pontosan milyen bűncselekmények miatt. A beidézettek között van Marta Rovira, Dolors Bassa és Carme Forcadell, akik mind a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) képviselői.

A sikertelen elnökválasztás után mindhárman bejelentették, hogy lemondanak parlamenti mandátumukról a bírósági eljárás miatt.