A párizsi terrorista szabadon engedését követelte a muszlim gyilkos

2018.03.23. 14:27

Salah Abdeslam a 2015-ben történt, 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrortámadás kitervelőjének a szabadon bocsátását követelte az a muszlim terrorista, aki egy dél-franciaországi szupermarketben barikádozta el magát. A marokkói férfi szerepelt a titkosszolgálati nyilvántartásokban, így teljesen érthetetlen, miért lehetetett szabadlábon. 

A La Dépeche du Midi című regionális lap értesülése szerint a támadó egy 30 év körüli, marokkói származású férfi, aki szerepel a francia titkosszolgálatok nyilvántartásában. Teljesen érthetetlen, hogy miért volt szabadlábon. A szupermarket parkolójában álló kocsijának rendszámtáblája alapján tudták azonosítani a hatóságok. A férfi állítólag Salah Abdeslam, a 2015. november 13-i párizsi merényleteket elkövető kommandó egyetlen életben maradt tagjának szabadon engedését követelte. 

Salah AbdeslamForrás: AFP/Dsk

Franciaországban a 2015 januárban, a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadás óta legmagasabb szintű a terrorkészültség, mintegy 100 ezer csendőr, rendőr és katona teljesít szolgálatot a köztereken, pályaudvarokon, repülőtereken. Az elmúlt három évben 241-en vesztették életüket iszlamista merényletekben, amelyeknek nagyon gyakran a rendőrök és a katonák a célpontjai. A 2015. november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényleteket követően rendkívüli állapotot hirdetett ki a kormány, és ezt a parlament hatszor meghosszabbította. A rendkívüli állapotot 2017. november 1-én feloldották, de a rendőrség állandó jelleggel megkapta az új terrorelhárítási törvény kereteiben a rendkívüli állapot idején rendelkezésére álló jogkörök nagy részét.