Agyonlőtték a három embert meggyilkoló, túszejtő muszlim terroristát

Trebes, túszejtés, merénylet
Trebes, 2018. március 23. Rendőrök érkeznek egy parkolóba, miután megrohamozták a Super U szupermarket épületét a dél-franciaországi Carcassonne-tól keletre fekvő Trebes településen, ahol legkevesebb két ember életét vesztette, amikor 2018. március 23-án egy fegyveres túszokat ejtett az üzletben. A rendőrök lelőtték a túszejtőt, aki elsáncolta magát egy csendőrtiszttel. A gyanúsított azt állította, hogy az Iszlám Állam (IA) terrorszervezethez tartozik.(MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)
Vágólapra másolva!
A túszdráma után sikerült kiszabadítani az embereket a szupermarketből – erősítette meg a város polgármestere. A lövöldözésben három ember meghalt, az egyik áldozat a bolt dolgozója. A rendőrök lelőtték a muszlim terroristát, akit többek között drogkereskedelem miatt tartóztattak le korábban, de nem merült fel terrorizmus gyanúja vele szemben.
Vágólapra másolva!

Aude megye prefektúrája a túszejtés után a Twitteren azt írta, hogy "rendőrségi akció van folyamatban" Trebes-nél. Édouard Philippe és Emmanuel Macron terrortámadásnak minősítette a történteket.

A terrorista megtorlást akart Forrás: Hans Lucas/Benoit Durand / Hans Lucas/Benoit Durand

A Le Figaro című napilap úgy tudja, hogy a terrorista Allah akbart ordított, amikor

egy fegyverrel, egy bozótvágó késsel és kézigránátokkal felszerelkezve rátámadt

a boltban lévőkre. A La Dépeche du Midi című regionális lap értesülése szerint a támadó

egy 30 év körüli, marokkói származású férfi,

aki szerepel a francia titkosszolgálatok nyilvántartásában. A szupermarket parkolójában álló gépkocsijának rendszámtáblája alapján tudták azonosítani a hatóságok.

Azóta kiderült, hogy nem sokkal a túszejtés előtt egy Trebeshez közeli városban, Carcassonne-ban lelőttek egy autóst, hogy elrabolják a kocsiját. Az egyik településről a másikra 20 perc alatt lehet eljutni autóval.

A két eset közötti összefüggést Gerard Collomb belügyminiszter erősítette meg: a merénylő súlyosan megsebesítette a sofőrt, valamint még egy embert, majd pedig a kocsiból rálőtt négy marseille-i rendőrre, akik egy közeli terepen futottak. Az egyik rendőr a vállán könnyebben megsebesült.

Lelőtték a terroristát

A környéket az akció idejére teljesen lezárták, és a helyszínre érkezett a francia rendőrség elit alakulata is.

Eric Ménassi, Trebes polgármestere a túszok szabadon engedése után elmondta,épületben csak a túszejtő és egy csendőrtiszt maradt, aki önként cserélt helyet a túszokkal. Az egyik asztalra tette telefonját, ennek köszönhetően a kint lévő társai is tudták követni az eseményeket.

Amikor a telefonon meghallották a lövéseket, a rendőrök megrohamozták az épületet és lelőtték a terroristát.

Az akció során a csendőr alezredes és egy rohamrendőr is megsebesült, előbbi életveszélyes állapotban van. A BFM hírtelevízió úgy tudja, hogy a férfit a torkán érte a lövés.

Többen megsebesültek a támadásban Forrás: AFP/Eric Cabanis

A túszejtés délelőtt 11 órakor történt, szemtanúk több lövést is hallottak.

A túszdráma során

20 embert menekítettek ki a terrorista fogságából.

Úgy tudni, a támadó azért a Salah Abdeslamért ölt, aki részt vett a 2015. novemberi párizsi terrortámadásban, és akinek a bírósági tárgyalása éppen most zajlik Belgiumban.

A Super U szupermarket épülete, ahol a mészárlás történt Forrás: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

A BFM francia hírtelevízió értesülése szerint a terrorista a túszejtést megelőzően egy autóból

rálőtt négy rendőrre,

akik egy közeli terepen futottak. Az egyik rendőr súlyosan megsebesült. A terrorista a lövöldözés után ment be a Super U szupermarketlánc

egyik üzletébe, ahol elbarikádozta magát.

A The Independent két halottról írt, A france24 szerint viszont három halott van, mert az egyik sebesült, az egyik vevő a kórházban meghalt. Az egyik áldozat a

szupermarketben dolgozó hentes, a másik pedig egy vásárló.

Az Iszlám Állam vállalta

A BFM úgy értesült a párizsi ügyészségtől, hogy a férfi azt mondta, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében lép fel, támadás közben pedig azt kiabálta: ezt Szíriáért! Az Iszlám Állam magára vállalta a támadást.

Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást.

Emmanuel Macron támogatását fejezte ki a francia rendőrség felé.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is szolidaritását fejezte ki a francia hatóságok és a francia nép felé, miután újra "gyáva és véres módon megtámadták" az országot.

Egyedül ölt

Gérard Collomb francia belügyminiszter sajtótájékoztatón elmondta, hogy

a merénylő a 26 éves Redouane Lakdim volt,

akit többek között drogkereskedelem miatt nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, de nem merült fel terrorizmus gyanúja vele szemben. Valószínűleg nem voltak társai a túszejtésben.

A miniszter gratulált a bátorságához a magát a túszokért cserébe önként felajánló 44 éves csendőr alezredesnek, és "hősiesnek" nevezte a tettét.

Gérard Collomb hangsúlyozta, hogy Franciaországban jelenleg is nagy a terrorveszély, naponta feltárnak és megelőznek terrorcselekményeket, de sajnálatos módon a pénteki túszejtés ellen nem tudtak fellépni.

Rendőrök érkeznek egy parkolóba Forrás: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

Macron: Elkötelezettek vagyunk a terrorizmus elleni harcban

Emmanuel Macron, aki brüsszeli látogatását lerövidítve tért vissza Párizsba, a belügyminisztériumban tartott rövid sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Redouane Lakdim három embert ölt meg és tizenhatot sebesített meg.

Franciaország iszlamista terrortámadást szenvedett el.

A biztonsági szolgálatok vizsgálják, hogy az Iszlám Állam terrorszervezetnek köze volt egy támadáshoz. Ismételten hangsúlyozta, hogy ő, akárcsak miniszterelnöke és kormánya elkötelezett a terrorizmus elleni harc iránt.

Nagyra értékelte a rendvédelmi szerveknek az akcióban tanúsított elkötelezettségét és szakmaiságát. Külön szólt Arnaud Beltrame 45 éves csendőrtiszt hősiességéről, aki önként vállalta, hogy a támadó által élő pajzsként használt túsz helyett a túszejtővel marad. Mint mondta, az alezredes az életéért küzd.

Francois Molins párizsi főügyész, a terrorelhárítási ügyészség vezetője, aki péntek délután Trebes-be érkezett, megerősítette, hogy a támadó Marokkóban született. Elmondta, hogy a férfi egy fehér Opel Corsa gépkocsiból lőtt rá Carcassonne-ban a civil ruhában kocogó rohamrendőrökre, mintegy 200 méterre a laktanyájuktól. Előzőleg súlyosan megsebesítette a gépkocsi vezetőjét, utasát pedig megölte. A szupermarket előtt megtalálták az elrabolt gépkocsit.

Az ügyészség egyebek mellett terrorszervezet keretében elkövetett szándékos emberölés, emberölési kísérlet, bűnszövetkezetben elkövetett bűncselekmény ügyében indít nyomozást. Tisztázásra vár, kitől és hogyan tett szert a támadó a fegyverre – mondta.

Az ügyben egy személyt előállítottak, akiről közelebbit nem közölt, csak annyit árult el, hogy az elkövetővel együtt élő nő az illető.

Francois Molins megerősítette, hogy a férfit a carcassonne-i bíróság több ízben is elítélte kisebb bűncselekmények – 2015-ben kábítószer-élvezet – miatt, 2016 és 2017 között pedig a hírszerzés figyelte, de a férfi nem mutatta a radikalizálódás előjelét.