Közös fellépést szorgalmaz a katalán parlament elnöke

Vágólapra másolva!
A demokrácia és az alapvető jogok védelmében közös fellépést szorgalmazott Rogert Torrent, a katalán parlament elnöke szombaton Barcelonában, miután a legfelsőbb bíróság előző nap vádat emelt és előzetes letartóztatást rendelt el katalán függetlenségi politikusokkal szemben.
Vágólapra másolva!

"Ez nem igazságszolgáltatás, ez elnyomás" - jelentette ki a házelnök a parlament ülését követően elmondott nyilatkozatában, amelyben a demokrácia hanyatlásáról beszélt.

A parlament szombati ülésén elmaradt az eredetileg tervezett szavazás Jordi Turull, a függetlenségpárti Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) párt elnökjelöltjéről.

A politikust ugyanis pénteken a legfelsőbb bíróság előzetes letartóztatásba helyezte,

miután vádat emelt ellene lázadás és közpénzek hűtlen kezelése miatt a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása következményeként.

Az elnökjelöltön kívül öt másik volt katalán függetlenségi vezető került előzetes letartóztatásba, és

összesen 25 politikus ellen emeltek vádat különböző bűncselekmények miatt.

A katalán parlament ülését azonban nem törölték, a házelnök a kialakult helyzet értékelésére kérte a frakciókat.

A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) katalán parlamenti képviselői a felszólalások előtt elhagyták az üléstermet, miután a házelnök elutasította kérelmüket, hogy függesszék fel az ülést.