Utcai összecsapások törtek ki Barcelonában Puigdemont letartóztatása miatt

PUIGDEMONT, Carles
Barcelona, 2018. március 25. Carles Puigdemont leváltott katalán elnök szabadon bocsátását követelik tüntetők a katalán nemzetgyűlés, az ANC tiltakozóakcióján Barcelonában 2018. március 25-én, miután a német rendőrség őrizetbe vette az 55 éves politikust a dán-német határon a spanyol legfelsőbb bíróság két nappal korábban kiadott európai elfogatóparancsa alapján. A 2017. október óta önkéntes száműzetésben Belgiumban élő Puidgemont Finnországból autóval tartott Brüsszelbe egy helsinki konferencia után, amikor elfogták. (MTI/EPA/Marta Pérez)
Vágólapra másolva!
Utcai összecsapások törtek ki vasárnap délután Katalónia fővárosában annak hírére, hogy a német hatóságok letartóztatták Carles Puigdemont menesztett katalán elnököt - jelentették a hírügynökségek.
Vágólapra másolva!

Elsőként tüntetők ezrei gyűltek össze a belvárosban, és megpróbáltak a spanyol kormány katalóniai főképviselőjének a székhelyére menni, hogy hangot adjanak a tiltakozásuknak. A rendőrség az útjukat állta, mire a tüntetők egy része erővel próbált meg áttörni a sorfalon.

A dulakodás közben a rohamrendőrség botokkal verni kezdte a tömeget.

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök szabadon bocsátását követelik tüntetők Barcelonában 2018. március 25-én. Forrás: MTI/EPA/EFE/Marta Pérez

Az első jelentések nem szólnak sérültekről. Szombat éjjel már voltak hasonló összecsapások Barcelonában, akkor két tucatnyian sérültek meg.

Puigdemont hétfőn jelenik meg az illetékes német bíróság előtt, amely dönteni fog a kiadatásáról.

Barcelona, 2018. március 25. Forrás: MTI/EPA/EFE/Marta Pérez

A spanyol legfelsőbb bíróság illetékes bírája 13 függetlenségpárti politikus ellen emelt vádat pénteken lázadásért, amelynek címén

30 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

Ötöt közülük a bíró ismét előzetes letartóztatásba helyezett, köztük Jordi Turull katalán elnökjelöltet, aki arra készült, hogy szombaton egy második fordulóban megpróbálja megszerezni a katalán parlament támogatását elnökké választásához.

Carles Puigdemont Forrás: AFP/Josep Lago

A katalán vezető október végén, leváltását követően hagyta el Spanyolországot, azóta Belgiumban tartózkodott önkéntes száműzetésben.

Szombaton finnországi látogatásáról készült visszatérni Belgiumba, amikor Németországban vasárnap elfogták.