Ostromállapot Calais-ban, migránsbandák csaptak össze - videó

Calais, 2018. február 2. Botokkal felfegyverkezett migránsok Calais-ban 2018. február 1-jén. Az észak-franciaországi városban afgán és eritreai migránsok többször összecsaptak egymással, tizenheten megsebesültek, négyen lövésektől életveszélyesen. (MTI/EPA/Johan Ben Azzouz)
Vágólapra másolva!
Szudáni és eritreai migránsbandák csaptak össze Calais utcáin - a rendőrség vetett véget a dulakodásnak, dobálózásnak. Ezt a felvételt is a Twitterre töltötte fel valaki - ugyanis a francia sajtó egyáltalán nem számol be az ilyen esetekről. 
Vágólapra másolva!

Szinte ostromállapot alakult ki Calais utcáin a migránsbandák háborúja miatt. Szudáni és eritreai migránsok csaptak össze, kövekkel dobálták egymást, konténereket tologattak, amelyek fedezéket nyújtottak a csoportok tagjainak. Még akkor sem hagyták abba, amikor a rendőrség megérkezett.

A videó készítője szerint rendszeresek ezek az összecsapások, a francia sajtó mélyen hallgat róluk.

1999 óta Afrikából és Ázsiából származó migránsok ezrei gyülekeznek Calais körül, hogy illegálisan az Egyesült Királyságba jussanak. Azokban az években - 2002-ig - sok migráns éjszakázott az utcákon. Abban reménykedtek, hogy valahogy átkelnek majd a La Manche csatornán. Ekkor hozta létre a francia kormány kérésére a vöröskereszt a Sangatte menekülttábort, amelyet 600 ember befogadására terveztek. 2002-re - tehát mindössze 3 év alatt - már 2000-en voltak a menekülttáborban. Az etnikai csoportok között egyre csak növekedett a feszültség. 2001-ben migránsok tömege érkezett a Csatorna-alagúthoz, megrohamozták a biztonsági korlátokat - így akartak illegálisan átjutni. Ekkor erősítették meg a biztonsági rendszert: 6 millió fontot költöttek arra, hogy az 1,700 holdas terminál területét kerítésekkel, szögesdróttal és kamerákkal naponta 360 biztonsági őr figyelje.

Calais, 2018. február 2. Botokkal felfegyverkezett migránsok Calais-ban 2018. február 1-jén. Az észak-franciaországi városban afgán és eritreai migránsok többször összecsaptak egymással, tizenheten megsebesültek, négyen lövésektől életveszélyesen. (MTI/EPA/Johan Ben Azzouz) Forrás: MTI/EPA/VOIX DU NORD/MAXPPP/Johan Ben Azzouz

2002 után a migránsok "dzsungeleknek" hívott nyomornegyedekben és külvárosi táborhelyeken éltek. Közben teherautókra próbáltak feljutni - felszökni -, hogy átjussanak az Egyesült Királyságba.

Számtalanszor támadtak meg kamionokat.

2014-ben már csaknem 1500, főként eritreai, szudáni, afgán és szomáliai migráns élt rögtönzött táborokban, elhagyatott épületekben Calais környékén. Ebben az évben is megrohamozták a kompokat, áttörték a kaput, átmásztak a kerítéseken.

Volt, hogy az egyik hajó legénységének vízágyút kellett bevetni. A rendőrség is csak gumibotokkal és könnygázzal tudta megfékezni a feldühödött migránsokat.

2015-ben a francia kormány kénytelen volt megnyitni a calais-i migránsok számára egy központot, amelyet Jules Ferry központnak neveztek el, és egy korábbi gyermek-üdülőközpontban hoztak létre. Napközben minden migráns használhatja a zuhanyzót és a vécét, valamint feltölthetik a mobiltelefonjaikat. 2015 áprilisáig több mint 1000 migráns férfi újra felépített magának egy "dzsungelt" Calais környékén. Akkor összesen már 3000-re becsülték a városban a táborhelyeken élő migránsok számát. A migránsok abban az évben kövekkel teli táskákat tettek az útra Calais mellett. Az volt a céljuk, hogy közlekedési dugót okozzanak és így könnyebben feljuthassanak a teherautókra. A rendőrség kivonult, és a migránsok összecsaptak a rendőrökkel.

Azóta is folyamatosak a migránsháborúk Calais-ban.