A vízicsúszda lefejezte a 10 éves fiút

Verrückt water slide
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb vízicsúszdája 2016 augusztusa óta nem üzemel. Rohamtempóban valósították meg a nagyratörő tervet Kansas City-ben, és nem tartották szem előtt a megfelelő biztonságot. Ezért egy 10 fiú, Caleb Schwab az életével fizetett: a fejét leszakította a védőhálót tartó fémrúd.
Vágólapra másolva!

A világ legmagasabb vízicsúszdájának megépítését határozták el Kansas City-ben, és 20 hónappal később, 2014 júliusában meg is nyitották az egyedülálló építményt, amelyről utólag kiderült, hogy a tervezésében nem jártak el elég körültekintően és nem tesztelték kellőképpen, hogy biztonságos-e. A csúszdának a tetejére 264 lépcsőfok vezetett és a csúszdázók háromszemélyes csónakokban zuhantak alá a 17 emeletnyi magasságból, hogy aztán újra felemelkedjenek. Legalább tizennégyen sérültek meg csúszdázás közben, mígnem 2016 augusztusában a 10 éves Caleb Schwabot szó szerint lefejezte a biztonsági hálót tartó egyik fémrúd.

A New York Times tudósítása szerint a múlt héten vádat emeltek a Schlitterbahn Waterpark ügyvezető igazgatója, Tyler Austin Miles ellen.

A vádirat húsz pontban állítja bűnösnek Miles-t a gyermekek veszélyeztetésétől a gondatlanságból elkövetett emberölésig.

Jeffrey W. Henry, a csúszda tervezője a megnyitás előtt figyelmeztette az üzemeltetőt, hogy a rohamtempóban történő megvalósítás és megnyitás megakadályozta, hogy pontosan kitapasztalják, hogyan viselkednek a csónakok különböző súlyterhelés esetén.

A gyilkos csúszda elhagyatva áll, a védőhálót és a tartórudakat már leszerelték róla Forrás: Flickr/adele chen

A vádirat szerint a sorozatosan bekövetkező kisebb-nagyobb balesetek alapján is tudnia kellett volna az ügyvezető igazgatónak, hogy a csúszda nem elég biztonságos. Tyler Austin Miles ügyvédje vasárnapi nyilatkozata szerint védence nem bűnös, mert a csúszdát szigorú biztonsági protokoll szerint működtették, sőt Miles és a felesége is többször kipróbálta.

A nyomozás ezzel szemben megállapította, hogy a korábbi balesetek is egyértelművé tették, hogy a csónakokat rosszul tervezték, és

a csúszdázók feje túl közel kerülhet a védőhálóhoz, illetve az azt tartó fémrudakhoz.

Az üzemeltető azonban ezt figyelmen kívül hagyta, sőt Tyler Austin Miles elrejtette vagy megsemmisítette a korábbi balesetekben keletkezett sérüléseket részletező dokumentumokat.

A halálos balesetet szenvedő Caleb Schwab családjának 20 millió dolláros kártérítést fizetett a Schlitterbahn Waterpark. A vele egy csónakban utazó Hannah Barnes és Matraca Baetz is fej- és arcsérüléseket szenvedtek el, és jelentős összegű kártérítést kaptak. Két nappal Caleb Schwab halála előtt az akkor 42 éves Donald Slaughter is beütötte a fejét a csúszdán lecsúszva és a mai napig vannak időnként fájdalmai.