Bizalmat szavazott az új szlovák kormánynak a parlament

Vágólapra másolva!
Két napon át tartó, indulatos és vulgáris felszólalásoktól sem mentes vita után bizalmat szavazott hétfőn este a pozsonyi törvényhozás a hatalmon lévő szlovák koalíció új összetételű kormányának.
Vágólapra másolva!

A Peter Pellegrini vezette új kabinet tagjait még csütörtökön nevezte ki Andrej Kiska államfő.

Az új szlovák kormány 81 igen vokssal, 61 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett kapott bizalmat a 150 fős pozsonyi törvényhozásban. Az új kormánynak - a várakozásoknak megfelelően - nem szavazott bizalmat a parlamenti ellenzék két legnagyobb pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű csoportosulás, továbbá a Család vagyunk nevet viselő ellenzéki párt sem.

Két teljes napon át tartott a törvényhozás vitája a korábbihoz képest érdemi változtatásokat nem tartalmazó kormányprogramról, de leginkább az ahhoz nem kötődő, az SaS és az OLaNO által felhozott különböző bel- és külpolitikai témákról.

Peter Pellegrini miniszterelnök a kormányprogram előterjesztésekor elmondott beszédében elődjéről szólva kijelentette:

Robert Fico háromszoros kormányfőként olyan nyomot hagyott a szlovák politikában, mint előtte még senki,

és a továbbiakban is, az Irány elnökeként hozzájárul majd a politikai alakításához.

Az új kormányfő beszédében üzent Andrej Kiskának is, megköszönve neki, hogy államfőként tiszteletben tartotta a parlamenti demokrácia alapelveit. Ezzel Pellegrini arra tett utalást, hogy Kiska első nekifutásra még megtagadta az elé terjesztett kabinet kinevezését, amivel kapcsolatban felmerült, hogy volt-e joga megtagadni a parlamenti többséggel rendelkező koalíció által jelölt kabinet kinevezését.

Pellegrini kormányában a Fico-kabinethez képest - a kormányfő személyén kívül -

négy személyi változás történt, az egyes tárcák pártok közti elosztása azonban változatlan maradt.

Az új kormány csütörtöki kinevezését követően azonnal elfogadta programját, amely néhány változtatástól - az időközben megvalósított pontoktól - eltekintve azonos a Robert Fico vezette előző kabinet által még 2016-ban jóváhagyott kormányprogrammal.