Kim Dzsongun húga utazhatott Kínába

Horizontal WINTER OLYMPIC GAMES
Kim Jodzsong nemrég a téli olimpián képviselte Észak-Koreát
Vágólapra másolva!
A szöuli média keddi híradásai szerint feltehetően nem Kim Dzsongun észak-koreai vezető, hanem a húga látogatott Kínába azzal a különvonattal, amely vasárnap érkezett egy pekingi pályaudvarra
Vágólapra másolva!

A Hankuk Ilbo című napilap és több dél-koreai sajtóorgánum azt feltételezi, hogy az észak-koreai vezető képviseletében a húga, Kim Jodzsong érkezett vonattal Pekingbe, hogy a kínai vezetőknek elmondja a phenjani politikában a közelmúltban tapasztalható elmozdulás okait, illetve tárgyaljon velük bátyja, Kim Dzsongun beharangozott találkozójáról Mun Dzse In dél-koreai és Donald Trump amerikai elnökkel.

Szöulban hivatalosan egyelőre nem kommentálták a sajtóértesüléseket.

Kim Jodzsong nemrég a téli olimpián képviselte Észak-Koreát Forrás: AFP/Odd Andersen

A japán média hétfőn adott hírt arról, hogy meg nem nevezett magas beosztású politikus érkezett Pekingbe különvonattal. A Nippon News Network hírtelevízióban bemutatott képsorokon egy 21 vasúti kocsiból álló zöld szerelvényt lehetett látni sárga, vízszintes csíkokkal az oldalán. A japán műsorvezető megjegyezte, hogy Kim apja, Kim Dzsongil ugyanilyen szerelvényen érkezett Pekingbe 2011-ben. A Bloomberg hírügynökség névtelenül nyilatkozó illetékesekre hivatkozva jelentette, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető látogatott Kínába, ahol hatalomra kerülése, 2011 óta nem járt.

Kim Jodzsong az elmúlt hetekben tevékenyen részt vállalt Phenjan diplomáciájának alakításában. Februárban az észak-koreai küldöttség tagjaként volt ott a phjongcshangi téli olimpián, majd tárgyalt Szöulban a dél-koreai államfővel, akinek átadta bátyja üzenetét a koreai csúcstalálkozó megrendezéséről. Kim Jodzsong néhány napra rá részt vett a Phenjanba a látogató szöuli küldöttséggel folytatott tárgyalásokon, amelyen Kim Dzsongun kifejezte szándékát, hogy tárgyalna az Egyesült Államokkal a Koreai-félsziget atommentesítéséről, és találkozna Donald Trumppal is.