Két orosz diplomatát utasít ki Ausztrália a Szkripal-ügy miatt

Vágólapra másolva!
Csatlakozva a nyugati országokhoz Ausztrália is bejelentette kedden, hogy a Szkripal-ügy miatt kiutasít két orosz diplomatát, akik feltehetően hírszerző tisztek.
Vágólapra másolva!

Malcom Turnbull ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy hét napjuk van az ország elhagyására.

- Az Egyesült Királysággal és más szövetségesekkel és partnerekkel együtt Ausztrália is válaszlépéseket tesz a közelmúltban Salisburyben elkövetett idegméreg-támadásra - áll Turnbull közleményében, amely szerint

az ausztrál hatóságok két orosz diplomatáról derítették ki, hogy hírszerző tisztek,

ezért a bécsi konvenciókkal összhangban a státuszukkal nem összeegyeztethető tevékenységük miatt kiutasítják őket. Turnbull szerint az idegméreg-támadás része az Oroszország által elkövetett átgondolatlan és szándékos cselekedetek sorozatának, amelyek a nemzetközi biztonságot egyre jobban fenyegető veszéllyé válnak.

Elmérgesedett a mérgezési ügy

Március 4-én Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. A férfi korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt, és tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek.

Brit álláspont szerint Szkripalt és lányát idegméreggel próbálták meggyilkolni, amiért Oroszország felelős. A moszkvai vezetés ezt visszautasította. Az ügy egyre inkább elmérgesedett, a vádak és viszontvádak nyomán

a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát.

A nyugati országok határozottan felsorakoztak Nagy-Britannia mögött. Moszkva felajánlotta együttműködését az ügy kivizsgálásában, de kézzelfogható bizonyítékokat követel.

Orosz diplomatákat utasítottak ki

Hétfőn 16 EU-tagállam - köztük Magyarország -, valamint az Egyesült Államok, Kanada, Norvégia, Ukrajna, Albánia és Macedónia is bejelentette, hogy orosz diplomatákat utasít ki.

Hírügynökségi összesítések szerint

több mint száz orosz diplomatának kell elhagynia állomáshelyét.

Egyedül az Egyesült Államok 60 orosz diplomatát utasít ki, és bezáratja Seattle-i orosz konzulátust. A kiutasított diplomaták között van az orosz ENSZ-misszió New York-i nagykövetségén dolgozó tizenkét, hírszerzéssel foglalkozó orosz diplomata is.

Moszkva határozott tiltakozását fejezte ki emiatt, és szimmetrikus ellenlépéseket helyezett kilátásba.