Őrizetbe vettek Olaszországban egy marokkói migránst

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek szerdán egy marokkói származású olasz állampolgárt az Iszlám Állam támogatásának gyanújával az észak-olaszországi Torinóban - jelentette a helyi rendőrség.
Vágólapra másolva!

A közleményben Elmahdi Halili néven azonosították a 23 éves gyanúsítottat. A rendőrség tájékoztatása szerint a gyanúsított olaszra fordította az Iszlám Állam anyagait, hogy felhasználja a dzsihádot dicsőítő és arra buzdító tevékenységében.

Francesco Messina torinói rendőrfőnök szerint az után döntöttek a gyanúsított őrizetbe vétele mellett, hogy Halili az elmúlt időszakban már nemcsak a világhálón buzdított terrorista tevékenységek folytatására, hanem

kapcsolatba is lépett olyanokkal, akik hajlandóságot mutattak egy terrortámadás végrehajtására.

Halilit 2015-ben két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték terrorizmusra uszítás vádjával, mert olyan weboldalt működtetett, amely az Iszlám Államot és a tagjai vagy hívei által végrehajtott terrortámadásokat méltatta. A rendőrség az úgynevezett radikalizálódási kampánnyal kapcsolatosan folytatott nyomozás keretében házkutatást tartott Milánóban, Nápolyban, Modenában, Bergamóban és Reggio Emiliában.

Egyes források szerint 13 házat kutattak át.

Az akció egy meg nem határozott számú, külföldi és olasz állampolgárokat is magában foglaló csoport ellen irányult, akik közül többen korábban áttértek az iszlám vallásra, és részt vettek ebben a radikalizálódási kampányban. A közleményből nem derül ki, hogy Halilin kívül őrizetbe vettek-e még valakit.

Közben az olasz belügyminiszter a torinói székhelyű La Stampa napilap által szerdán közölt interjúban elmondta:

az Iszlám Állam támogatói által Olaszországra jelentett fenyegetés nagyobb, mint valaha.

Marco Minniti szerint ennek az az oka, hogy a dzsihadista szervezet külföldi harcosai közül egyre többen próbálnak visszatérni Európába Olaszországon keresztül a Szíriában és Irakban elszenvedett vereségek után.

Az olasz rendőrség kedden az ország déli részén fekvő Foggiában vett őrizetbe egy egyiptomi születésű olasz állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam tagja, és "nem muszlimok" meggyilkolására buzdított gyerekeket a "kulturális" központjában tartott oktatásain.

Az olasz rendőrség március közepén pedig az FBI értesítése alapján őrizetbe vett egy lett származású embert, aki a gyanú szerint csőbombákat készített, és az ellene kiadott letartóztatási parancs szerint

egy óvodánál készült támadást végrehajtani.

Az idén 29 olyan embert utasítottak ki Olaszországból, akikről úgy tartják, hogy nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek.