Kiszabadult az elrabolt polgármester

2018.03.30. 07:55

Szabadon engedték Tripoli polgármesterét, akit pár órával korábban otthonából hurcoltak el - közölte a líbiai főváros hivatala csütörtök késő este.

A közlemény szerint Abdulraúf Hasszán Beit al-Mal megjelent a hivatalában. A dokumentumban megköszönték azoknak az erőfeszítéseit, akik közreműködtek szabadulásában.

Csütörtökön egy ismeretlen fegyveres csoport emberei rabolták el Beit al-Malt, miután megrohamozták otthonát. A város vezetősége tiltakozásul a történtekért felfüggesztette tevékenységét. Egyben felszólította a tripoli székhelyű, nemzetközileg elismert egységkormányt, hogy haladéktalanul intézkedjen kiszabadítása érdekében.

Az nem derült ki, hogy kik voltak az elrablók és kik engedték szabadon.

Korábban a líbiai ügyészség bejelentette: Abdulraúf Hasszán Beit al-Malt rendőrségi őrizetbe vették kihallgatásra. Szádik as-Súr az ügyészség nyomozóirodájának vezetője nem indokolta az őrizetbe vételt, s az esetleges vádakkal kapcsolatban is hallgatott. Biztonsági forrásokból azonban úgy tudni, hogy egy korrupciós ügy miatt történt a hatósági intézkedés.

A városi hatóságok szerint a polgármestert és két gyermekét fizikailag is bántalmazták. Egy képviselő szerint Beit al-Malnak nem nyújtottak át semmiféle idézést kihallgatásra.

A líbiai ENSZ-misszió elítélte a történteket. Frank Baker brit nagykövet Tripoliban emberrablásról beszélt és mély aggodalmát fejezte ki miatta.

Abdulraúf Hasszán Beit al-Malt 2015 augusztusa óta a líbiai főváros polgármestere.

Az észak-afrikai ország Moammer el-Kadhafi líbiai vezető rendszerének 2011-es megdöntése után káoszba süllyedt. Az ország keleti részét a tobruki parlament és kabinet ellenőrzi, amely nem ismeri el a tripoli nemzeti egységkormány hatalmát.

A fővárosban tavaly óta valamelyest stabilizálódott a biztonsági helyzet. 2017 nyarán a kormányerők szövetséges milíciákkal karöltve kiűzték a rivális fegyveres csoportokat Tripoliból, de az emberrablások ennek ellenére gyakoriak.