Nem volt engedély a plázára, 64-en meghaltak

tűz pláza kemerevó
A rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma által közreadott képen sűrű füst csap fel a Zimnyaja Visnya nevű többszintes bevásárlóközpontból, amely kigyulladt a nyugat-szibériai Kemerovóban 2018. március 25-én.
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vette az Orosz Nyomozó Bizottság (SZK) pénteken a Kemerovo megyei építésfelügyelet volt vezetőjét, mert a megyeszékhelyen engedély nélkül épült meg az a üzletközpont, amely vasárnap leégett. A tűzvészben 64-en haltak meg, és mintegy 80-an megsérültek.
Vágólapra másolva!

Az SZK szerint a hatóságot az építkezés idején irányító Tanzilja Komkova nem tett lépéseket annak érdekében, hogy leállíttassa az önkényesen felhúzott üzletközpont működését.

Az ellene indított nyomozás célja feltárni azt is, hogy az ügynek van-e korrupciós háttere.

A rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma által közreadott képen sűrű füst csap fel a Zimnyaja Visnya nevű többszintes bevásárlóközpontból, amely kigyulladt a nyugat-szibériai Kemerovóban 2018. március 25-én. Forrás: MTI/AP/Rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma/-------------------

Őrizetbe vették Julija Bogdanovát, a bevásárlóközpontot birtokló Kemerovói Édesipari Kombinát vezérigazgatóját is, mert szemet hunyt a tűzvédelmi rendszer hiányosságai felett, noha beosztottjai azokra többször figyelmeztették.


A tragédiával kapcsolatban eddig hét embert vettek őrizetbe, akik az épület üzemeltetéséért és biztonságáért voltak felelősek. A plázát 2013-ban építették meg a város központjában, egy 1968-ban épült édesipari gyár egyes épületelemeinek felhasználásával.

A kemerovói Zimnyaja Visnya üzletközpontban kitört tűz következtében 64 ember, köztük 41 gyerek halt meg és 79-en megsérültek.