Ezért támadnak a terroristák a nyugati világra

Chantal Delsol
Vágólapra másolva!
A Hannah Arendt Intézet filozófusa úgy látja, nem iszlamofóbiáról kellene beszélni, amikor a terrorizmusról gondolkozunk, hanem egy szélsőséges, nyugati-civilizáció gyülöletről, vagyis tulajdonképpen a kereszténység gyűlöletéről. Szerinte nem érdemes a jelenség szociológiai, pszichológiai, gazdasági okait nagyon mélyen kutatni, mert a helyzet ennél jóval egyszerűbb. A világhírű filozófus a Polémia nevű újságnak adott interjút.
Vágólapra másolva!

Az egyetemi tanár úgy fogalmazott, hogy a nyugati ember képes arra, hogy titkosszolgálatokat működtessen, és ezzel sok támadást elhárítson, de arra már képtelen, hogy megállapítsa a terrortámadások okát, amely valójában egyszerű:

a terroristák nem szeretik a nyugati embereket.

Chantal Delsol Forrás: Youtube/Boulevard Voltaire

A Hannah Arendt Intézet filozófusa felidézte, hogy a 20. század fordulóján úgy képzelték őseink, hogy a bűnözők szegények, a társadalom pereméről származó, tanulatlan emberek Ma már tudjuk, hogy sokan közülük műveltek és intergáltak, ezért másban keressük a terroristák motívációját. Egyesek – szerinte hibásan – úgy képzelik, hogy ezek az emberek mentálisan betegek, pedig minössze arról van szó, hogy

nem tudják elfogadni a nyugati világ vívmányait, például a női empancipációt, vagy a szekularizmust.

Az amerikai John Updike: A terrorista című regényének főhősét hozta fel példaként. A fiatal Ahmad Mulloynak nem tetszik a mindennapi amerikai élet: a fogyasztói társadalom, a lengén öltözött lányok látványa, amely azt sugallja, hogy ebben a világban semmi sem tilos, és a vulgaritást sem fogadja el, amely a nyugati világnak a sajátja.

Chantal Delsol szerint azoknak a muszlimoknak bizonyos százaléka, akiknek a nyugat otthont adott,

valójában gyűlöli a nyugatot.

- mondta a világhírű filozófus, majd hozzátette, hogy valójában egy új háború robbant ki a nyugati világgal szemben, amelyben nagyon nehéz harcolni, mert szerinte a nyugati ember régen elvesztette a szokásait, amellyel megvédhetné a nyugati kultúrát.