Megműtötték II. Erzsébet férjét

Fülöp herceg visszavonulása
Britain's Prince Philip, Duke of Edinburgh arrives ahead of the racing on the second day of the Epsom Derby Festival in Surrey, southern England, on June 6, 2015. AFP PHOTO / BEN STANSALL / AFP PHOTO / BEN STANSALL
Vágólapra másolva!
Sikeres csípőprotézis-beültetésen esett át szerdán Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó 96 esztendős férje.
Vágólapra másolva!

A Buckingham-palota szerda esti bejelentése szerint a műtét után a herceg jól van, hangulata is jó, felépülése kielégítő ütemű.

A királyi család első számú londoni rezidenciája és hivatala szerint Fülöp a

következő néhány napotvárhatóan még kórházban tölti.

Az edinburghi herceg a utóbbi időszakban több nyilvános eseményről is távolmaradt. Nem volt jelen például a királyi házaspár hagyományos húsvéti templomi látogatásán, és a sok évszázadra visszanyúló nagycsütörtöki ezüstpénzosztáson sem, amikor hitvese, a hamarosan 92. születésnapját ünneplő II. Erzsébet királynő életéveivel megegyező számú, kiválasztott alattvalóit ajándékozta meg az ilyenkor szokásos ceremónián.

Fülöp herceg Forrás: AFP/Ben Stansall

A brit sajtónak nyilatkozó udvari bennfentesek elmondták, hogy Fülöpöt már e megjelenésektől is csípőproblémái tartották távol.

Fülöp tavaly ősszel egyébként is hivatalosan

visszavonult a közszerepléstől.

Az edinburghi herceg augusztus végéig eleget tett az előre egyeztetett programjában szereplő összes nyilvános megjelenési kötelezettségének, utána azonban már nem fogadott el meghívásokat ilyen eseményekre, bár egy-egy alkalommal azóta is megjelent a nyilvánosság előtt.

Az utóbbi időben II. Erzsébet királynő is csökkentette kissé munkatempóját: nem tesz már hivatalos külföldi utazásokat, és hazai hivatali kötelezettségei közül ő is egyre többet átad a királyi család fiatalabb tagjainak.