Hat migránst vettek őrizetbe Franciaországban iszlamista rendőrgyilkosság miatt

Square Vertical
A photo taken off Facebook on June 14, 2016 shows an undated photo of Frenchman Larossi Abballa, 25, who stabbed a policeman repeatedly outside his home in Magnanville, a northwestern suburb of Paris, before holing up inside with the policeman's partner and the couple's three-year-old son. A man claiming allegiance to the Islamic State group killed a French policeman and his partner, investigators said on June 14, 2016, in what authorities blasted as an "appalling terrorist act." / AFP PHOTO / FACEBOOK / STR / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / FACEBOOK PAGE OF LAROSSI ABBALLA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Hat bevándorló hátterűt, köztük egy rendőrnőt és radikalizálódott lányát őrizetbe vette a francia rendőrség a 2016-os iszlamista rendőrgyilkossággal összefüggésben - közölték nyomozati források.
Vágólapra másolva!

A Párizstól mintegy ötven kilométerre fekvő Magnanville településen 2016. június 13-án

egy iszlamista migráns, Larrosi Abbala az otthonában meggyilkolta a helyi rendőrparancsnokot és annak szintén a rendőrségen dolgozó feleségét.

Az elkövető, akit a kommandósok a helyszínen megöltek, nem sokkal korábban fogadott hűséget az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vezetőjének.

Larossi Abballa Forrás: AFP/Str

A most őrizetbe vett három nő és három férfit a terrorelhárítás munkatársai hallgatják ki annak tisztázására, hogy az elkövető Abballa hogyan és miért választotta ki áldozatainak a rendőrházaspárt.

Az előállítottak között van a helyi rendőrszakszervezet egyik volt vezetője és környezetének tagjai, köztük a lánya, aki radikalizálódott iszlamista.

A források szerint a rendőrnőt egyelőre nem vádolják semmivel.

Az ügyben először két feltételezett migráns hátterű segítőt vettek őrizetbe a gyilkosságok másnapján.

A 29 éves Charaf-Din Aberouz és a 27 éves Saad Rajraji jól ismerték az elkövetőt, ugyanis

2013-ban együtt ítélték el őket azért, mert pakisztáni iszlamista harcokhoz Franciaországban toboroztak önkénteseket.

A nyomozás azonban decemberben új fordulatot vett, amikor is

Aberouz öccse, a 24 Mohamed ellen eljárás indult terrorista emberölésben való bűnrészesség gyanúja miatt,

miután megtalálták az ujjlenyomatait a gyilkosság helyszínén.

A férfi azóta is előzetes letartóztatásban van, a másik két gyanúsítottat viszont szabadon engedték, de rendőrségi felügyelet alá kerültek, miután a nyomozók azt feltételezik, hogy közvetlenül nem vettek részt a támadásban.