Rakétatámadás ért egy katonai repülőteret Szíriában

2018.04.09. 05:51

Több katona meghalt, sok a sebesült - jelentette hétfőn hajnalban a SANA hivatalos szíriai hírügynökség.

A SANA egy név nélkül nyilatkozó katonai forrás alapján azt írta, hogy a szíriai légvédelemnek sikerült nyolc légi célpontot megsemmisítenie.

"A támadásban többen meghaltak vagy megsebesültek" - mondta a forrás a hírügynökségnek. A szíriai televízió pedig arról számolt be, hogy a környék lakossága hangos robbanásokat hallott.

Egyelőre nem tudni, ki hajtotta végre a rakétacsapást, amely két nappal azután történt, hogy Damaszkusz mellett, a lázadók által feladni szándékozott kelet-gúta Dúmában szombaton több mint 70 ember halálát okozta egy állítólagos vegyifegyver-támadás.

"A védelmi minisztérium jelenleg nem folytat légicsapásokat Szíriában" - közölte a Pentagon.

A Szíriával szomszédos Libanon médiájának egy része szerint az ország észak-keleti határának térségében élők azonosítatlan sugárhajtású repülőgépeket láttak a kora hajnali órákban, ami arra utal, hogy a támadást Izrael hajthatta végre. A libanoni közlésekről hírt adó dpa német hírügynökség azonban ezt nem tudta más forrásból megerősíteni.

Az EFE spanyol hírügynökség jelentésében emlékeztetnek arra, hogy február 18-án izraeli repülőgépek támadták ugyanezt a repülőteret, ahol az Emberi jogok Szíriai Központja (OSDH) elnevezésű emigráns megfigyelő csoport szerint a szír és az iráni kormány erői, valamint a libanoni Hezbollah erői összpontosulnak. A SANA hírügynökség akkor az "izraeli ellenséget" nevezte meg az említett támadás elkövetőjeként, miután a légvédelem lelőtte a támadó repülőgépet.