Halálra ítélték Egyiptomban az Iszlám Állam 36 feltételezett tagját

Vágólapra másolva!
Halálra ítélte kedden egy egyiptomi katonai bíróság az Iszlám Állam dzsihadista szervezet 36 feltételezett tagját a kopt keresztény templomok ellen 2017 áprilisában és 2016 decemberében elkövetett merényletekkel összefüggésben – adta hírül az al-Júm asz-Szábi egyiptomi hírportál.
Vágólapra másolva!

A bírósági eljárás 48 vádlottat érint, közülük tizenketten szabadlábon vannak.

A vádak terrorcsoportban való részvétel, állami intézmények és hatóságok munkájának akadályozása és nemzetbiztonsági érdekek megsértése, valamint a nemzeti egység aláásása.

Az ítéletet megküldték felülvizsgálatra az egyiptomi főmuftinak, aki véleményt mond a végrehajtásáról.

A végleges ítéletet várhatóan május közepén mondják ki.

Egyiptomban, azon belül is főleg a Sínai-félszigeten azóta szaporodtak el a terrorcselekmények, hogy a mára már betiltott Muzulmán Testvériséghez tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból. A térségben ezt követően fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Államnak, felvette a Vilája Sínai (Sínai Tartomány) nevet, és támadásaiban azóta több száz egyiptomi katonával és rendőrrel végzett. A biztonsági erők tagjai mellett az ország lakosságának mintegy 10 százalékát kitevő koptok is több véres merénylet célpontjai voltak Egyiptomban a közelmúltban.

Egy éve, 2017. április 9-én két öngyilkos robbantásos merényletet követtek el kopt templomok ellen Egyiptom északi részén, Tantában és Alexandriában. A támadásokban legalább 46-an haltak meg és több mint 100-an sebesültek meg. Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő az eset után szükségállapotot hirdetett az egész ország területére.

2016 decemberében pedig a kairói kopt katedrális közelében található templomban követtek el öngyilkos robbantásos merényletet. E támadásban legalább 27 ember halt meg, és körülbelül 50 sebesült meg. Mindhárom merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.