Kim Dzsongun vázolta a Trump-találkozóval kapcsolatos terveit

government Horizontal This picture taken on April 9, 2018 and released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 10 shows North Korean leader Kim Jong Un attending the Political Bureau of the Central Committee of the Workers' Pa
Kim Dzsongun
Vágólapra másolva!
Kim Dzsongun észak-koreai vezető tájékoztatta az állampárt vezetését arról, hogy milyen elképzelései vannak az Egyesült Államokkal folytatandó tárgyalásokról - jelentette kedden az állami média, ami az első alkalom volt a téma hivatalos említésére az országban.
Vágólapra másolva!

A Koreai Munkapárt Központi Bizottsága Politikai Bizottságában hétfőn lefolytatott megbeszélésen a KCNA hírügynökség jelentése szerint az nem szerepelt, hogy az észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök várhatóan májusban vagy júniusban személyesen is találkozik, de arra utaltak, hogy Phenjan szorgalmasan készíti elő a találkozót, és hamarosan fontos események közeledtét akarja tudatni a társadalommal.

Dicsérte a Korea-közti kapcsolatokat

Kim Dzsongun ezenkívül beszélt arról is, hogy milyen témákat tervez megtárgyalni Mun Dzse In dél-koreai elnökkel a Panmindzson határfalu déli részén lévő Béke Házban április 27-én, és "mélyrehatóan elemezte az észak-déli kapcsolatokat". A Munnal tervezett találkozó helye és ideje szintén most szerepelt először a hivatalos észak-koreai médiában. Kim "dicsérte a Korea-közi kapcsolatok fejlődésének legújabb irányát és az észak-koreai-amerikai párbeszéd kilátásait" - írta a KCNA.

Májusban vagy júniusban

Trump márciusban jelentette be azt a történelmi jelentőségűnek szánt eseményt, hogy személyesen találkozik Kim Dzsongunnal, és hétfőn közölte, hogy erre várhatóan májusban vagy június elején kerítenek sort, valamint reményei szerint megállapodnak majd abban, hogy Észak-Korea felszámolja nukleáris fegyvereit.

Ismertette a terveit

Kim Dzsongun a megbeszélésen ismertette terveit Észak-Korea általában vett nemzetközi kapcsolataival kapcsolatban is, és a politikai bizottság jóváhagyta az ország idei költségvetési tervét, amelyet beterjesztenek a szerdán kezdődő parlamenti ülésszakon. Az észak-koreai parlament, a Legfelsőbb Népi Gyűlés évente egyszer ülésezik.

Kim Dzsongun Forrás: AFP

Az észak-koreai hivatalos média mindeddig nem közölt szinte semmit Kim meglepő közelmúltbeli diplomáciai kezdeményezéseiről Washingtonnal és Szöullal kapcsolatban, csak arról számolt be, hogy az észak-koreai vezető márciusban Pekingben tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Kimnek a pekingi volt az első külföldi útja azóta, hogy apja, Kim Dzsong Il halála után 2011-ben hatalomra került.