Algériában lezuhant egy katonai repülőgép

2018.04.11. 10:44

A felszállást követően szerdán lezuhant egy katonai repülőgép az algériai főváros, Algír közelében, és a szerencsétlenségben legkevesebb 257 ember meghalt - jelentette szerda délelőtt a helyi média. Ez volt Algéria történelmének legsúlyosabb légi katasztrófája.

Abdel-Azíz Buteflika államfő szerdától kezdődően háromnapos gyászt rendelt el az áldozatok emlékére.
A katasztrófa az Algírtól 30 kilométerre délre fekvő Bufárik mellett található katonai támaszpontnál történt - számolt be az al-Hadasz helyi tévéadó.

Az AFP francia hírügynökség fotósa látta a bufáriki légi támaszponttól mintegy százméternyire egy mezőn a gép kiégett, elfeketedett roncsait.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a katasztrófát. A mezőn dolgozó szemtanúk elmondták az AFP-nek, hogy lángokat láttak felcsapni a repülőn, mielőtt a gép lakatlan területen a földbe csapódott volna.

Mentők és tűzoltók a roncsok körülForrás: MTI/AP/Ánisz Belgul

A gépen tízfős személyzet és 247 utas utazott, többségük az algériai hadsereg személyzete, illetve a családtagjaik - közölte az algériai védelmi minisztérium. A földön szemtanúk szerint egy ember megsérült.

Ez volt legsúlyosabb polgári, illetve katonai repülőgép-szerencsétlenség Algériában, és a negyedik legtöbb áldozattal járó a világban az elmúlt húsz évben

A pénteki imanap végén minden algériai mecsetben elmondják a halotti imát.

Abdel-Azíz Buteflika "tragédiának" nevezte a balesetet és "a hazafias kötelesség mártírjainak" az áldozatokat. Ahmed Gaid Szalah tábornok, védelmi miniszterhelyettes, vezérkari főnök vizsgálóbizottság azonnali felállítását rendelte el baleset körülményeinek tisztázására.

Katonai források szerint a szerencsétlenül járt gép szovjet vagy orosz gyártmányú Il-76 típusú volt. A gyártó honlapja szerint egy ilyen típusú gép - a konkrét modelltől függően - 126-225 utast képes szállítani.

A védelmi minisztérium szerint a gép Bufárikból a délnyugat-algériai Tindúfba és a nyugat-algériai Bésarba tartott.

Az Algírtól 1800 kilométerre délre, a marokkói és a nyugat-szaharai határ közelében fekvő Tindúfban több Nyugat-Szaharából származó menekült tartózkodik. Itt van a nyugat-szaharai függetlenségi mozgalom, a Polisario Front által 1976-ban kikiáltott "Szaharai Arab Demokratikus Köztársaság" adminisztratív központja is.

Az Algírtól mintegy 1000 kilométerre délnyugatra, a marokkói határ közelében a fekvő Bésarban nagy katonai támaszpont van.

Az áldozatok között 30 nyugat-szaharai van, "betegek és kísérőik, férfiak, nők, gyermekek, akik kezelésről tértek vissza Algériából" - közölte a Polisario Front, amely hétnapos gyászt rendelt el.

A korábbi legsúlyosabb baleset 2003-ban történt Algériában, amikor az Air Algérie légitársaság Boeing-737 típusú gépe felszálláskor lezuhant az Algírtól 2000 kilométerre fekvő Tamánrászet repülőterén, a balesetben a gépen utazó 103 emberből 102 meghalt.

Négy évvel ezelőtt, 2014 februárjában 77 ember - katonák és családtagjaik - haltak meg az algériai légierő Hercules C-130-as amerikai gyártmányú szállítógépének balesetében a hegyvidéki Umm-el-Buági tartomány területén. A helyszín a fővárostól mintegy 500 kilométerre keletre volt. Egy ember élte túl a szerencsétlenséget, amelyet az algériai védelmi minisztérium a rossz időjárási viszonyoknak tulajdonított.

A szerencsétlenség miatt részvétét nyilvánította Algériának az egykori gyarmattartó Franciaország, Musza Faki Mahamat, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke, Beidzsi Kaid esz-Szebszi tunéziai elnök, Egyiptom és az Egyesült Államok.