A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet megerősítette az idegméregre vonatkozó brit megállapításokat

Vágólapra másolva!
A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) csütörtökön Hágában kiadott állásfoglalásában megerősítette Nagy-Britannia korábbi megállapítását, amely szerint a Novicsok néven emlegetett méreganyagot használták Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija súlyos mérgezéséhez. A szervezet ugyanakkor a mérgező anyag forrását és felelősöket nem nevezett meg.
Vágólapra másolva!

A hágai székhelyű szervezet tájékoztatása szerint a mérgezés helyén gyűjtött minták felhasználásával végzett vizsgálatok eredménye azt mutatja, hogy az angliai Salisbury városában elkövetett

gyilkossági kísérlethez használt méreg nagy tisztaságú.

A vizsgálatok eredményét és további részleteket azonban csak a Nagy-Britannia által kért, jövő szerdai rendkívüli ülésen mutatják be és vitatják meg.

Mint írták, a jelentést szerdán elküldték Nagy-Britanniának, és továbbítják a szervezet összes részes államának, valamint hozzáférhetővé teszik a teljes nyilvánosság számára. A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet vizsgálatában

sem az Egyesült Királyság, sem más ország hatósága nem vett részt

- tették hozzá.

A nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény végrehajtó szerveként az OPCW felügyeli a vegyi fegyverek végleges és ellenőrizhető módon történő felszámolására irányuló globális törekvést.

Az egyezmény 1997-ben lépett hatályba, 192 részes állama van.

Felügyeletével a bejelentett vegyi fegyverkészletek kilencvenhat százalékát megsemmisítették.
Március 4-én Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. A férfi korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt, és tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek. Brit álláspont szerint Szkripalt és lányát idegméreggel próbálták meggyilkolni, amiért Oroszország felelős. A moszkvai vezetés ezt visszautasította.