Elsöprő győzelmet aratott Ilham Aliyev az azeri elnökválasztáson

ALIYEV, Ilham
Ilham Aliyev szavaz az azerbajdzsáni elnökválasztáson
Vágólapra másolva!
Elsöprő győzelmet aratott Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök a szerdai előrehozott államfőválasztáson a véglegesnek tekinthető, még nem hivatalos eredmények szerint.
Vágólapra másolva!

Mazahir Panahov, az azerbajdzsáni választási bizottság elnöke a szavazatok csaknem száz százalékának összeszámlálása alapján csütörtökön közölte, hogy Aliyev a voksok 86,03 százalékát szerezte meg. A részvétel 74,3 százalékos volt.

Panahov szerint a választási bizottság megvizsgálta előzetesen a beérkezett panaszokat, de egyik sem bizonyult jogosnak. A választások átláthatóan, törvényes kereteken belül zajlottak, a nemzetközi megfigyelők tapasztalatai pozitívak voltak - tette hozzá. Hét ellenjelölt indult az államfői tisztségért, de egyikük sem szerezte meg a voksok 5 százalékát. Megfigyelők még a választásokat megelőzően Aliyev egyértelmű győzelmét vetítették előre.

Ilham Aliyev szavaz az azerbajdzsáni elnökválasztáson Forrás: MTI/AP/Aziz Karimov

Ilham Aliyev 2018. február 5-én elnöki rendeletben írta elő, hogy az október 17-ére tervezett elnökválasztást hozzák előre április 11-re. Választási győzelmével további hét évig hivatalában marad, mivel a 2016. szeptember 26-i alkotmánymódosító népszavazáson az elnök mandátumát ötről hét évre hosszabbították meg. A választásokat az elnök szövetségesei szerint azért hozták előre, hogy 2025-ben ne ütközzenek az elnök- és a parlamenti választások.