Bíróság elé áll Ion Iliescu az 1989-es forradalom miatt

Horizontal
Ion Iliescu (C), former Romanian President leaves the court after he was interrogated by prosecutors in Bucharest on October 21, 2015. A Romanian court has launched a probe into former president Ion Iliescu for alleged crimes against humanity over the violent suppression of protests in 1990, months after the fall of the Communist regime, prosecutors said Wednesday. AFP PHOTO / GRIGORE POPESCU / AFP PHOTO / GRIGORE POPESCU
Vágólapra másolva!
Jóváhagyta Klaus Iohannis román államfő pénteken, hogy a legfőbb ügyészség lefolytassa a bűnvádi eljárást Ion Iliescu volt elnök ellen az 1989-es forradalom ügyében.
Vágólapra másolva!

A katonai ügyészek másfél éve fújták le a port az 1989-es aktákról, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Romániát, amiért nem szolgáltatott igazságot a forradalom sebesültjeinek, illetve a halálos áldozatok hozzátartozóinak.

Az ügyészség szerint a kommunista diktátor elűzése után hatalomra került új politikai és katonai vezetés

hatalmának megőrzése érdekében sok ember halálát eredményező fegyveres diverziót szervezett,

amely - emberiesség elleni bűntettként - elévülhetetlen.

A katonai ügyészség már 2016 decemberében bejelentette, hogy emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítja az 1989-es forradalom idején hatalomra került vezetést. A hatalmat Ion Iliescu vezetésével magukhoz ragadó reformkommunisták szerveztek több száz áldozattal járó diverziót Nicolae Ceausescu kommunista diktátor elmenekülése után, hogy egy nem létező ellenséget legyőzve, harci érdemeket szerezve igazolják hatalmukat.

Ion Iliescu Forrás: AFP/Grigore Popescu

A vádhatóság eddig "ismeretlen tettes" ellen folytatott nyomozást, Iliescut

tavaly márciusban tanúként hallgatták ki.

Amikor távozáskor egy ott várakozó újságíró azt kérdezte: bűnösnek érzi-e magát, Iliescu kérdéssel vágott vissza. "Miért is? A román forradalomért? Lehetne azért egy kis ítélőképessége" - oktatta ki a volt államfő az újságírót.

A korábbi nem hivatalos statisztikai adatok szerint

1142-en meghaltak, és 3138-an sebesültek meg.

Túlnyomó többségük a diktátor elűzése után, amikor a lakossággal elhitették, hogy "terrorista" mesterlövészek lövöldöznek az utcákon Ceausescu hatalmának helyreállítása érdekében.

A 88 éves Iliescu ellen tavaly júniusban már vádat emeltek a "bányászjárásként" elhíresült, 1990. júniusi erőszakos cselekmények ügyében, de a perben még nem született ítélet. A jelenleg visszavonultan élő politikus 1990 és 1996, illetve 2000 és 2004 között volt Románia államfője.