Már a franciák is meg akarnak szabadulni a migránsoktól

Olaszország migránsok
VENTIMIGLIA, ITALY - SEPTEMBER 9: Migrants wait for the breakfast in Caritas in Ventimiglia on September 9, 2017. Iker Pastor / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A francia hatóságok állítólag már papírokat is hamisítanak annak érdekében, hogy visszaküldhessék a migránsokat Olaszországba. Az olaszok viszont nem bírják tovább a bevándorlók miatt rájuk nehezedő nyomást.
Vágólapra másolva!

Hét migránssimogató olasz szervezet azzal vádolja a francia határrendészetet, hogy fiktív születési dátumokat írnak a menedékkérők dokumentumaira annak érdekében, hogy visszaküldjék őket Olaszországba – írja a 888.hu a The Guardian információira hivatkozva.

Migránsok az olasz-francia határon, Ventimigliánál. Forrás: AFP/Anadolu Agency/Iker Pastor

Az Európai Uniós törvények értelmében, ha

egy kiskorú migráns menedékkérelmet nyújt be az egyik tagállamban, akkor neki joga van más EU-s országba mennie, ha a családja ott tartózkodik.

Azt senki nem ellenőrzi, hogy a családjuk tényleg ott van-e, illetve az életkorúk sem bizonyítható, ugyanis

a legtöbb migráns kiskorúnak hazudja magát a szabad mozgás érdekében.

Az olasz bevándorláspárti szervezetek szerint

Ezért azok az olasz belügyminisztériumhoz és az Európai Bizottsághoz fordultak.

Az állításaikat csupán egy vitatott hitelességű történettel tudják alátámasztani.

A migránsok általában az olaszországi Ventimigliából próbálnak vonattal átjutni a határon. Az első franciaországi megállónál, Menton Garavannál ellenőrzik őket.

Egy alkalommal az egyik migránssimogató szervezet munkatársai felszálltak a vonatra, amin éppen két migránst igazoltattak a rendőrök.

Az illegális bevándorlókat előtte segítette a szervezet, ezért tudták róluk, hogy -

saját bevallásúk alapján - még nem múltak el 18 évesek, és az egyikük állítólag Svédországba akart menni

a családjához.

A rendőrök viszont szándékosan más születési dátumot írtak azokra a papírokra, amelyek által megtagadták a Franciaországba való belépésüket.

Az egyik eritreai fiú a bevándorláspárti szervezet szerint 2001. október elsején született, de a belépés megtagadását igazoló dokumentumra 2000. január 1-jét írtak, mivel így már 18 évesnek, azaz felnőtt korúnak számított.

A szervezet munkatársai azonban kiharcolták, hogy a migránsok átléphessék az olasz-francia határt.

A bevándorlók túlnyomó többsége a rossz gazdasági helyzet miatt nem akar Olaszországban maradni, hanem tovább szeretne menni Franciaország, Németország és Svédország irányába.