A börtönben lévő volt elnök a legesélyesebb a brazil választáson

2018.04.15. 13:25

Brazíliában a bebörtönzött volt elnöknek, Luiz Inácio Lula da Silvának 31 százalékos támogatottsága van egy friss felmérés szerint, ezzel magasan a legesélyesebb jelölt az októberi elnökválasztáson, de kicsi a valószínűsége annak, hogy lehetősége lesz indulni rajta. Ugyanis a brazil törvények szerint nem tölthet be köztisztviselői posztot az, akit bíróság jogerősen elítélt.

A korrupció és pénzmosás miatt 12 évi börtönbüntetésre ítélt Lula da Silva április 7-én vonult be a börtönbe. Két nappal korábban a Legfelsőbb Bíróság elutasította a kérését, hogy ne kelljen rács mögé kerülnie, amíg ki nem meríti az összes jogorvoslati lehetőséget.

Luiz Inacio Lula da Silva megköszönte hívei támogatását, mielőtt feladta magát a rendőrségen, a gyűlésen kiállt mellette Dilma Rousseff (jobbra) is, aki 2011 és 2016 között volt Brazília elnökeForrás: AFP/Nelson Almeida

A volt államfő az ENSZ Emberi Jogi Bizottságához fordult segítségért. A bizottság szóvivője bejelentette, hogy meg fogják vizsgálni a kérést. Lula da Silva két napig a fémipari dolgozók szakszervezetének Sao Pauló-i székhelyén tartózkodott, ahol híveinek tömege vette körül az épületet, hogy védje őt, de a múlt héten feladta magát a rendőrségen.

Brazíliában országszerte tüntetéseken követelik Lula szabadon bocsátásátForrás: AFP/Agęncia Estado/Alice Vergueiro

A Datafolha nevű közvélemény-kutató cég szerdától péntekig elvégzett felmérésének eredménye szerint az elnöki posztot 2003 és 2011 között betöltő Lula támogatottsága hat százalékponttal csökkent a legutóbbi, januári felméréshez képest. Jair Bolsonaro szélsőjobboldali jelölt a voksok 15 százalékát kapná meg, ha most volna a választás, Marina Silva, Lula kormányának volt környezetvédelmi minisztere pedig a 10 százalékát. Bolsonaro támogatottsága januárban 16 százalékos volt.

Rio de Janeiro-ban a Krisztus-szobornál kifeszített transzparenssel tiltakoztak a volt elnök bebörtönzése ellenForrás: AFP/Diego Herculano

Viszont azzal a feltevéssel, hogy Lula nem indulhat, Bolsonarót most 17 százaléknyian támogatják, Marina Silvát pedig 16 százaléknyian. Michel Temer jelenlegi elnök – aki még nem döntött róla, hogy jelölteti-e magát – a szavazatok mindössze két százalékát kapná meg most.