Békefenntartónak álcázva magukat robbantottak a merénylők

ENSZ,békefenntartók
Vágólapra másolva!
Egy fegyveres csoport rakétákkal és autóbombákkal támadt ENSZ békefenntartókra és francia katonákra, az afrikai Maliban. Álcájuknak köszönhetően könnyedén a közelükbe férkőztek.
Vágólapra másolva!

A fegyveresek békefenntartóknak álcázták magukat, egy ENSZ logóval ellátott autóval érkeztek, kék sisakokban - írja a BBC News. Két bázison ütöttek rajta a timbuktui reptér közelében.

Az egyik autóbomba felrobbant, a másikat sikerült megfékezni Forrás: Stuart Price/Albany Associates/AFP Illusztráció

Az ENSZ jelentése szerint az egyik békefenntartójuk a helyszínen meghalt. A helyi kormány több sérültet is említ, köztük francia katonákat.

A helyi védelmi miniszter által kiadott közlemény szerint több tucat rakétával és két bombákkal megpakolt autóval támadtak a kék sisakos fegyveresek.

Az egyik kocsi felrobbant, a másik autót az ENSZ logóval sikerült megfékezni.

A védelmi minisztérium szerint öt ember súlyosan megsérült, de gyorsan úrrá lettek a helyzeten a katonák és a békefenntartók.

A békefenntartók és kormányerők elleni támadások gyakoriak az afrikai országban. Az egyik biztonsági forrás azonban azt mondta az AFP hírgynökségnek, hogy ez a timbuktui támadás példátlan eset volt.

Az ENSZ missziója 2013-ban a Tuareg szeparatisták felkelése óta indult el Maliban. 11 ezer katona és közel 2000 rendőr állomásozik az országban. Az ENSZ legveszélyesebb küldetésének számít az ottani békefenntartás.

A mostani támadást megelőzően 162 ENSZ alkalmazott halt meg az elmúlt öt évben. Hét békefenntartót gyilkoltak meg ebben az évben.