Lemondott a szlovák belügyminiszter

2018.04.16. 15:58

Tomáš Drucker nem tartja helyesnek Tibor Gašpar szlovák országos rendőrfőkapitány visszahívását, ezért inkább lemondott a belügyminiszteri posztról.

Tomás Drucker hétfő délutáni sajtótájékoztatóján jelentette be a lemondását.

Véleménye szerint nem lenne igazságos Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány visszahívása, amit hetek óta követelnek tüntetők tízezrei Szlovákiában.

A szlovák sajtó szerint vasárnap legalább 30 ezren vettek részt azon a pozsonyi demonstráción, ahol előre hozott választásokat, Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány és Dusan Kovacík különleges ügyész lemondását követelték a tüntetők.Forrás: (MTI/EPA/Christian Bruna)

Utoljára vasárnap vonultak ezrek az utcára Pozsonyban és a Kelet-szlovákiai Homonnán( Humenné).

Azt követelték tőlem, hogy csökkentsem a polarizációt azáltal, hogy leváltom Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitányt. Én azonban szeretném megőrizni az integritásomat. Szerintem Tibor Gašpar kemény visszahívása nem lenne igazságos és helyes lépés. Úgy vélem, ilyen körülmények között  nem maradhatok a belügyminisztérium élén. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy a köztársági elnöknek átnyújtom a lemondásomat -  indokolta döntését Tomás Drucker, aki hozzátette: nem engedhet semmilyen zsarolásnak és ultimátumnak, és önszántából mondott le.

Tomás Drucker szlovák belügyminiszter mindössze egy hónapig bírta a rá nehezedő nyomást.Forrás: Polícia SR

 Drucker mindössze egy hónapja váltotta Robert Kalinak volt belügyminisztert, akinek leváltását Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya két és fél hónappal ezelőtti meggyilkolása után szintén heteken át követelték a Tisztességes Szlovákiáért Mozgalom hívei.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő tudomásul vette Tomás Drucker lemondását.