Vidnyánszky Attila színésze európai színházi Oscar-díjat kapott

Vidnyánszky Attila
Sokáig, rajongva tudok beszélni a MITEM-ről
Vágólapra másolva!
Arany Maszk-díjat kapott a legjobb férfi epizódalakításért Dimitrij Lisenkov, aki Vidnyánszky Attila Bűn és bűnhődés című előadásában játszott. Hogy epizódalakításra jelölték, az kicsit furcsa, hiszen Szvidrigaljovként az egyik főszereplő, de ez a lényegen nem változtat: a csodálatos színész megérdemelten kapta az egyik legfontosabb európai színházi díjat Moszkvában. Sőt, mivel a francia Moliere-díj egyre inkább elveszti súlyát a rengeteg bulvárdarabbal, az orosz színházi díjat, az Arany Maszkot szokás az európai színházi Oscar-díjnak tartani. Vidnyánszky Attila a világ egyik leghíresebb színházában, az Alekszandrinszkijben rendezte meg a Bűn és bűnhődést, Dosztojevszkij regényét maga Vidnyánszky írta színpadra. A hatórás előadást a tavalyi MITEM-en a magyar nézők is láthatták, és a végén felállva, tombolva ünnepelték. A Bűn és bűnhődés idén öt jelölést kapott Arany Maszkra, köztük a két legfontosabb díjra is. Jelölték a legjobb előadásra, és Vidnyánszky Attilát a legjobb rendezőnek.
Vágólapra másolva!

24 éve adják át az Arany Maszk-díjat Moszkvában, a Bolsoj Színházban. Nemcsak színházat, operát is díjaznak, idén például Anna Netrebkot is kitüntették.

Vidnyánszky Attila fotó: Talán Csaba

Hogy milyen súlya van a díjnak, mutatja, hogy a világ kétségtelenül legjobb rendezőit jelölték vagy díjazták az elmúlt években, így Robert Wilsont, Peter Steint, Valerij Fokint vagy a nagy amerikai operarendezőt, Peter Sellarst. Tavaly az a Rimas Tuminas nyert, akinek győztes Jevgenyij Anyeginjét (és az idén jelölt Oidipuszát) a pesti Nemzeti Színház közönsége is láthatta és ünnepelte a MITEM-en.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója egyébként 2009-ben Mejerhold-díjat kapott, ami szintén nagy elismerés.