Életfogytiglani börtönre ítélték a hősként tisztelt török katona gyilkosait

Vágólapra másolva!
Súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték csütörtökön Ankarában a 2016. július 15-ei török puccskísérlet hős katonájának tekintett Ömer Halisdemir gyilkosait - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A per 18 érintettjét szándékos emberölés és az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete vádpontjaiban találták bűnösnek.

Halisdemir volt az, aki az incidens éjszakáján Ankarában elsőként nyitott tüzet a puccsistákra és lelőtt egy tábornokot,

aki társaival a különleges erők parancsnokságát akarta elfoglalni.
A török kormány szerint az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózata felelős a hatalomátvételi kísérletért, amely hosszú évek alatt épült be az állami szférába, így a haderőbe is. Gülen tagadja, hogy bármi köze lenne a puccskísérlethez.

Az Anadolu legutóbbi összesítése alapján a hatalomátvételi kísérlet után indult perekben

eddig több mint 400 puccsista katonára szabtak ki vagy súlyosbított vagy "hagyományos" életfogytiglani szabadságvesztést.

Ankara a halálbüntetést 2004-ben az európai uniós csatlakozás vágyával törölte ki a török alkotmányból. Helyére a "súlyosbított életfogytiglani" szabadságvesztést vezették be, amely egy sor korlátozás révén tovább nehezíti az elítélt mindennapjait.