Ez a megszólítás jár Kim Dzsongun feleségének

KIM Dzsongun felesége
Peking, 2018. március 28. A KCNA észak-koreai hírügynökség által 2018. március 28-án közreadott dátummegjelölés nélküli képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőről, a kommunista Koreai Munkapárt első titkáráról (k, jobbról) és feleségéről, Zsi Szol Dzuról, miután Pekingbe érkeztek. Kim Dzsong Un március 25. és 28. között háromnapos nem hivatalos látogatást tett a kínai fővárosban. (MTI/EPA/KCNA)
Vágólapra másolva!
A hivatalos észak-koreai média újabban "tisztelt first ladynek" szólítja Kim Dzsongun észak-koreai vezető feleségét, Zsi Szol Dzut, megfigyelők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy ez cím több mint negyven éve nem volt használatban az országban - írta a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Nyugati szakértők szerint Kim Dzsongun - aki hivatalosan nem államfő, hanem a Nemzetvédelmi Bizottság elnöke - az Észak-Koreával és

az Egyesült Államokkal folytatandó csúcstalálkozóra készülve adhatta a feleségének ezt a státust,

hogy erősítse pozícióját.

Az észak-koreai központi televízió híradásában elhangzott az az értesülés is, hogy a múlt hét végén Zsi Szol Dzu első ízben jelent meg a nyilvánosság előtt férje nélkül, felkeresett egy kínai balett-társulatot, amely Észak-Koreában vendégszerepel.

Kim Dzsongun és felesége, Zsi Szol Dzu, akinek a "tisztelt first lady" megszólítás jár Forrás: MTI/EPA/KCNA/

Zsi Szol Dzu elkísérte Kim Dzsongunt március végi háromnapos nem hivatalos kínai látogatására, és a társaságában volt a phenjani vezető húga, Kim Jo Dzsong is, aki a phjongcshangi téli olimpia idején tevékenyen részt vállalt Phenjan diplomáciájának alakításában.

Az év eleje óta enyhülés jelei mutatkoznak a Koreai-félszigeten. Részben a téli olimpia által nyújtott alkalmat kihasználva Phenjan számos békülékeny gesztust tett, amelyeket Dél-Korea kedvezően fogadott. Mun Dzse In dél-koreai államfő és Kim Dzsongun április 27-én találkozik a két országot elválasztó demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban, Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un csúcstalálkozóját pedig májusra tervezik.