Franciaország mégis kitoloncolt egy radikális imámot Algériába

El Hadi Doudi
(FILES) In this file photo taken on February 8, 2018 El Hadi Doudi, Algerian imam of a Salafist mosque in Marseille, closed for six months by the Bouches-du-Rhone prefecture for radical sermons, arrives at the Palais de Justice courthouse in Marseille, southern France, where he has been summoned for an eviction commission. El Hadi Doudi, a Salafist imam from Marseille known for his radical preachings, has been expelled to Algeria on early April 20, 2018, according to the French Interior Ministry. / AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
Vágólapra másolva!
Kitoloncoltak Franciaországból egy szalafista imámot Algériába. A több mint három évtizede a dél-franciaországi Marseilleben radikális tanokat terjesztő hitszónok reggel hagyta el az országot - közölte a francia belügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo azt megírta, El Hadi Doudit kedden tájékoztatta a belügyi tárca a kiutasításról, amelyet az imám gyűlöletkeltő beszédeivel indokolt.

El Hadi Doudi Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A kitoloncolás ellen Nabil Boudi, az imám ügyvédje az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult jogorvoslatért,

miután álláspontja szerint ügyfelének élete veszélyben van Algériában.

A bíróság először felfüggesztette a határozatot 72 órára

annak érdekében, hogy a francia kormány minden szükséges információt beszerezhessen az egyértelmű döntéséhez, majd csütörtökön jóváhagyta a francia hatóságok döntését.

A 63 éves imám a kitoloncolásra váró illegális bevándorlók számára fenntartott fogházban várta a bíróság döntését, onnan toloncolták ki.

El Hadi Doudi Marseille egyik belvárosi mecsetében hirdette erősen radikális tanait, amelyeket a belügyminisztérium

December 11-én a rendőrség hat hónapra bezáratta a mecsetet, ahol az imám tartotta a beszédeit,

s a döntést januárban az Emberi Jogok Európai Bírósága jóváhagyta.

Március 28-án a Párizshoz közeli Torcy egyik imámját, Mohammed Tlaghit hasonló indokokkal toloncolták ki a hatóságok Marokkóba.

A belügyminisztérium azt is közölte, hogy

tavaly húsz iszlamista radikális illegális bevándorlót utasítottak ki Franciaországból,

amire korábban soha nem volt példa.