Miniszteri rendelettel indulhat újra a Római Katolikus Gimnázium

A Római Katolikus Gimnázium épülete Marosvásárhelyen.
Vágólapra másolva!
A román oktatási miniszter rendeletével indulhat újra a szeptemberi tanévkezdéstől a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium - mondta a Maszol.ro portálnak pénteken Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.
Vágólapra másolva!

A politikust azzal kapcsolatban kereste meg a portál, hogy Liviu Dragnea, a román kormánykoalíció vezető pártjának az elnöke csütörtök este arról beszélt, hogy

találtak egy másik megoldást a marosvásárhelyi iskola megalapítására,

miután az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek minősítette az RMDSZ által korábban beterjesztett és a parlament által megszavazott törvényt.

Az RMDSZ elnöke elmondta, az alkotmánybíróság döntését követően az oktatási miniszter jelenlétében egyeztettek a koalíció vezetőivel, és arra a következtetésre jutottak, hogy a jelenlegi tanügyi törvény is lehetővé teszi az iskola újraalapítását. Tájékoztatása szerint a jogszabálynak egy olyan bekezdése lehet a megoldás kulcsa, mely előírja, hogy ha egy közigazgatási egység önkormányzata az oktatási minisztérium által megállapított határidőig nem fogad el határozatot a település iskolahálózatáról, akkor

a miniszter rendelettel határozhatja meg az iskolahálózatot.

A törvénycikkely arra is kitér, hogy ebben az esetben a miniszter "állami, egyházi és magániskolák létrehozását, megszüntetését, összeolvasztását vagy szétválasztását" is elrendelheti.

A Római Katolikus Gimnázium épülete Marosvásárhelyen. Forrás: MTI/Boda L. Gergely

Kelemen Hunor emlékeztetett, hogy ez a kiegészítés tavaly az RMDSZ javaslatára került be a tanügyi törvénybe, nem támadták meg az alkotmánybíróságon, hatályban van.

- magyarázta a politikus. A portál felvetésére elmondta, hogy ezzel a megoldási lehetőséggel már korábban is számoltak, de a gimnázium törvény általi létrehozása tűnt a járható útnak, ugyanis egy miniszteri rendelet megtámadható a közigazgatási bíróságon.

A román alkotmánybíróság egy hónappal ezelőtt alkotmányellenesnek minősítette a gimnázium újraalapításáról hozott törvényt. A katolikus gimnázium azt követően szűnt meg, hogy a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádat emelt az intézmény 2014-es létrehozása kapcsán észlelt törvénysértés miatt Stefan Somesan volt főtanfelügyelő és Tamási Zsolt volt iskolaigazgató ellen.