Utoljára botoztak nyilvánosan Indonéziában

botozás, indonézia
Banda Aceh, 2018. április 20. Prostitúcióval vádolt nőt botoznak nyilvánosan az indonéziai Aceh tartomány székhelyén, Banda Acehben 2018. április 20-án. Az iszlám vallási törvénykezés, a saría ellen vétők botozása nagy valószínűséggel az utolsó ilyen nyilvános esemény, ugyanis a tartomány kormányzója a hónap elején jelentette be, hogy az ilyen jellegű büntetéseket zárt ajtók mögött hajtják majd végre. A botozás a mélyen konzervatív Aceh tartományban alkalmazott saría egyik büntetési formája. (MTI/AP/Heri Juanda)
Vágólapra másolva!
Több száz fős tömeg előtt botoztak meg pénteken a hatóságok Indonéziában két nőt prostitúcióért, illetve három – nem házas – pár tagjait amiatt, hogy nyilvánosan kimutatták szerelmüket.
Vágólapra másolva!

A prostitúcióval vádolt nőkre 11-11 botütést mértek, míg a másik hat fiatal elítélt 11-től 22-ig terjedő botütést kapott.

A botozásokat valószínűleg utolsó alkalommal tartották meg a nyilvánosság előtt, mert a mélyen konzervatív Aceh tartomány kormányzója nemrég bejelentette, hogy

ezeket a büntetéseket a jövőben zárt ajtók mögött hajtják végre.

Prostitúcióval vádolt nőt botoznak Forrás: MTI/AP/Heri Juanda

Tavaly nagy nemzetközi felháborodást keltett, hogy a felhergelt tömeg előtt megbotoztak két homoszexuális férfit Aceh tartományban, ahol egyre durvább büntetéseket hajtanak végre az iszlám törvénykezést, saríát alkalmazó hatóságok. Több helyi lakos a héten tüntetett is az ellen, hogy a botozásokat a jövőben zárt ajtók mögött tartsák meg, mert szerintük úgy csökkenhet a büntetés elrettentő ereje. Aceh az egyetlen tartomány Indonéziában, ahol az iszlám vallásjog van érvényben.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet a nyilvános botozások megszüntetését kozmetikázásnak minősítette, és felszólította Aceh tartomány hatóságait, hogy teljes egészében töröljék el a büntetésnek ezt a formáját.

A HRW szerint a botozás továbbra is a kínzás egyik fajtájának számít, függetlenül attól, hogy azt nyilvánosan vagy zárt ajtók mögött hajtják végre.